Fanatiek PSV mist daadkracht tegen AC Milan in play-offs Champions League: 3-0

28 augustus 2013 om 00:25
PSV heeft woensdagavond de wedstrijd om het hoofdtoernooi van de Champions League verloren. De Eindhovenaren hadden aardig wat kansen tegen de 'Rossoneri' van AC Milan, maar werden genadeloos aangepakt. In San Siro werd het 3-0 voor de Italianen, die 'dodelijk effectief' bleken. Het verlies betekent dat PSV voor het vijfde jaar op rij de Europa League in gaat.

PSV had maar wat graag het eeuwfeest van zaterdag in willen gaan als deelnemer aan de lucratieve Champions League. Het elftal van Cocu wist dat het daarvoor minimaal één keer zou moeten scoren in San Siro, maar verzuimde de kansen die het creëerde te verzilveren.
Wat betreft veldspel kon de Eindhovense club met met flitsend combinatievoetbal goed mee. PSV begon kordaat met een eerste doelpoging in de achtste minuut. Aanvaller Tim Matavz kopte kruislings in, maar doelman Christian Abbiati wist de bal ternauwenood uit het doel te houden. Slechts twee minuten later was het niet PSV, maar AC Milan die een kans optimaal benutte. Middenvelder Kevin-Prince Boateng schoot de bal met eens schuiver van ver in.
Schoten op afstandPSV moest het vooral hebben van schoten van afstand. Adam Maher dwong Abbiati met een knal van 25 meter tot een redding, Memphis Depay schoot de bal een meter naast. Vlak voor rust zeilde een voorzet van Jetro Willems op de lat.
AC Milan hield het tempo er daarentegen goed in. Een paar keer ontsnapte het wankelende PSV aan de felle Italianen. Een harde doeltrap van aanvoerder Riccardo Montolivo werd gevolgd door een schot van Stephan El Shaarawy, die tegen de lat kwam. Vlak voor de rust tikte Matavz de bal richting doel, maar Abbiati hield de bal met zijn vingertoppen binnen.
Tweede helftPSV begon direct na de rust sterk. Het was Wijnaldum die vanuit de hoek dé kans had op de gelijkmaker, maar het mocht niet zo zijn. De bal ontmoette de Italiaanse doelman, die met zijn linkerbeen de bal wegtikte.
Waar PSV faalde, was AC Milan kordater. De spelers zetten kansen daadwerkelijk om in goals. Zo wist de flamboyante Italiaan Mario Balotelli vlak na rust de te scoren toen hij via het hoofd van Philippe Mexès de bal voor zijn voeten kreeg. Boateng maakte het daadkrachtige spel tenslotte af met een derde doelpunt ('77), waarbij de bal vlak voor de neus van doelman Jeroen Zoet het net inrolde.
PSV vertrouwen in overwinningPSV speelde in het seizoen 2008/2009 voor het laatst in het hoofdtoernooi van de Champions League. Toen vloog de ploeg er in de groepsfase uit. PSV moest deze keer winnen van AC Milan of met minimaal 2-2 gelijkspelen om het Europese avontuur met een succes af te ronden. De 750 supporters van PSV in Milaan hadden er van tevoren vertrouwen in, maar tevergeefs.
Ondanks het verlies is trainer Philip Cocu niet boos. "Ik ben niet kwaad, maar wel teleurgesteld", zei Cocu bij de NOS. "We wilden met z'n allen strijden voor de kansen die we zouden krijgen, we hebben die kansen alleen niet benut."
Harde leerschoolVolgens Cocu is het tweeluik met AC Milan een harde leerschool gebleken voor zijn jonge ploeg. "In zulke wedstrijden gaat het om details en kleine dingen. Wij hebben zeker onze mogelijkheden gehad, het verschil is alleen dat wij die niet op de juiste momenten wisten te verzilveren en Milan wel. Dat is de kwaliteit van die ploeg.''
PSV gaat nu voor het vijfde jaar op rij door naar de Europa League, die zowel sportief als financieel veel minder aantrekkelijk is dan de Champions League. Volgens Stijn Schaars heeft AC Milan het verschil tussen toppers en subtoppers duidelijk gemaakt. "Een ervaring rijker, een illusie armer", zo vat Jeffrey Bruma de nederlaag verder samen. Hij ziet de Europa League wel met zelfvertrouwen tegemoet. "Met de bedoeling om die te winnen."