Boxtel: vergunning proefboring schaliegas verleend voordat alle informatie beschikbaar was

29 augustus 2013 om 10:11 • Aangepast 22 november 2020 om 03:29
nl
Boxtel wil dat de vergunning voor proefboringen naar schaliegas in Brabant wordt ingetrokken. De minister heeft in 2009 een opsporingsvergunning verleend aan het Britse bedrijf Cuadrilla, maar volgens Boxtel was toen nog niet alle informatie bekend.
Profielfoto van
Geschreven door

"De minister heeft in 2009 de vergunning verleend. Maar inmiddels is de wereld aardig veranderd. Sinds die verlening zijn er hele principiële vragen gerezen rondom schaliegas. In 2011 concludeerde de ministerie dat er onderzoek naar risico's gedaan moet worden. Die kennis was er nog niet in 2009. De vergunning is dus verleend zonder dat alle informatie beschikbaar was", legt een gemeentewoordvoerder uit.
Vergunning 'onder de grond'Het gaat in dit geval om de exploratievergunning, ook wel opsporingsvergunning genoemd. Die is afgegeven door de landelijke overheid en houdt in dat Cuadrilla in een bepaald gebied (Boxtel, Haaren, Noordoostpolder) in de grond mag boren.
Daarnaast moet Cuadrilla ook nog toestemming krijgen van de gemeente om een boorinstallatie boven de grond te plaatsen. Vooralsnog wordt er gewacht met de eerste proefboring, zeker tot halverwege 2014. Maar Boxtel wil dus dat de eerste vergunning helemaal van tafel gaat.
Nog geen antwoord De brief [PDF] is gestuurd nog voordat de minister maandag een onderzoek naar de risico's van schaliegaswinning publiceerde. De gemeente heeft nog geen reactie van Kamp.
Boxtel ontkent dat de brief een wanhoopspoging is, maar erkent dat de kans niet heel groot is dat de minister gevoelig is voor het argument van Boxtel. "Het is een middel om de discussie op gang te brengen. Als gemeente komen we op voor het algemeen belang in onze gemeentegrenzen. We vinden dat ze in Den Haag hun werk niet goed gedaan hebben."
Als Kamp de vergunning niet intrekt, gaat de gemeente bekijken of ze juridische stappen kan ondernemen.
Kamervragen GroenLinksDe brief is ook verstuurd naar de woordvoerders van de partijen in de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) heeft al vragen aangekondigd aan de minister over het verzoek.

Wachten op privacy instellingen...

Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat er nooit aan wie dan ook een vergunning voor proefboringen is verleend. Die kan dus ook niet worden ingetrokken. "We hebben alleen twee opsporingsvergunningen verleend, aan Brabant en aan de Noordoostpolder", zegt de woordvoerder van Kamp. "Maar met een opsporingsvergunning kun je geen proefboringen doen, daarvoor zijn meer vergunningen nodig."
Check voor alle nieuwsberichten over schaliegas onze themapagina: omroepbrabant.nl/schaliegas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.