Video

Markies van Bergen op Zoom krijgt na vijf eeuwen zijn gezicht terug

29 augustus 2013 om 22:25 • Aangepast 22 november 2020 om 03:28
nl
Alleen zijn naam was bekend maar nu is er ook een eeuwenoud portret ontdekt van de eerste markies van Bergen op Zoom: Anthonis van Glymes, die 500 jaar geleden regeerde over de Scheldestad. Museum het Markiezenhof is trots dat ze de markies nu eindelijk een gezicht kunnen geven.
Profielfoto van
Geschreven door

Het museum werd op het spoor gezet van het portret door de voormalige gemeentearchivaris Willem van Ham die iets op internet had gevonden. Conservator Jan Peeters van museum het Markiezenhof ging verder speuren.
Hij vond het portret in een oud getijdenboek dat in 1520 speciaal voor de markies werd gemaakt. Het boek is van een particulier in Engeland. 'Hopelijk krijgen we het een keer in bruikleen', zegt Jan Peeters.
Markiezin kreeg ook al gezicht terugEr was al een oud portret van Anthonis bekend maar dat was ver na zijn dood gemaakt toen niemand meer kon weten hoe hij eruit had gezien. Conservator Jan Peeters deed vaker ontdekkingen. Een paar jaar geleden kon hij een markiezin een gezicht geven.
De markiezen waren de vroegere machthebbers van Bergen op Zoom. In de middeleeuwen heetten ze nog gewoon 'heer'. Anthonis leefde van 1500 tot 1541. Keizer Karel V bevorderde hem tot markies. Met die adellijke titel steeg hij in aanzien en werd hij belangrijker. Ze woonden in een paleis, dat nu museum het Markiezenhof is.
AmerikaZijn vader Jan III had ook al veel invloed maar de markies kwam nog dichter bij de keizer te staan en mocht zich meer bemoeien met de politieke zaken in het uitgestrekte (Spaanse) wereldrijk, waarin ook delen van Amerika zaten. De Bergenaren hadden invloed op de machtigste mensen op aarde.
De markies werd ook wel Antoine de Glymes genoemd omdat de hoftaal Frans was. Hij bestuurde in Brabant een gebied dat bestond uit plaatsen als Woensdrecht, Steenbergen, Willemstad, Wouw Oudenbosch, Hoeven en Oud-Gastel.
De titel markies was erfelijk. In de loop der eeuwen kwamen er door allerlei politieke huwelijken buitenlandse machthebbers op de Bergse 'troon', uit Frankrijk maar ook uit Duitsland.
Revolutie en democratieDe laatste markies verdween met de komst van de revolutionaire Fransen in 1795. Die schaften alle adellijke titels af. Terwijl de eerste stappen werden gezet naar een moderne democratie, kochten de nieuwe 'Bataafse' machthebbers in Den Haag in 1801 het markiezaat voor anderhalf miljoen gulden.
In en rond Bergen herinneren nog veel plekken aan de markiezentijd. Er zijn overal straten vernoemd naar de periode. Zo zijn er diverse dorpen met een Glymesstraat, Hofstraat of Markiezenstraat. Bergen is de enige stad ter wereld die zich Markiezenstad noemt.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.