Video

Brabantse wijnboeren hebben last van vorst

17 mei 2012 om 16:41
nl
De ongeveer honderd wijnboeren in Brabant maken zich zorgen over de oogst van dit jaar. Door de lage temperaturen dit voorjaar lijkt opbrengst van de wijngaarden flink te gaan tegenvallen.
Geschreven door

Het is voornamelijk de vorst die de wijnbouwers parten speelt. Al verschillende keren zijn de wijngaarden de afgelopen tijd getroffen door nachtvorst. Daardoor gaan de jonge knoppen dood voordat ze kunnen uitlopen.
Ook betekent een keer vorst vaak het einde voor de jonge aanplant. Dat is een groot probleem omdat wijnranken er een paar jaar over doen voordat ze druiven gaan produceren die geschikt zijn voor de wijnproductie.
Kapot gevrorenHet gaat vooral om wijnbouwers die op kleine schaal als hobby druiven telen en wijn maken. Frans Bekers uit Bavel is een van hen. In de tuin achter zijn huis heeft hij 250 ranken staan. Naar eigen schatting is daar nu tien tot vijftien procent van kapot gevroren.
Professioneel wijnboer Ron Langeveld van wijngaard Dassemus uit Chaam is dit jaar de dans ontsprongen. Vorig jaar had hij veel schade op zijn vier hectare grote landgoed. Na een paar keer nachtvorst waren er toen twee- tot drieduizend planten dood.
Sproei-installatieUit voorzorg heeft Ron een sproei-installatie aangelegd. Die gaat aan als nachtvorst dreigt. Het water voert de kou af. Als het erg koud is vormt het water een ijslaagje dat de kwetsbare knoppen van de wijnranken beschermt.
De installatie heeft inmiddels zijn nut bewezen, bij Dassemus is dit jaar geen schade. Ron moest de afgelopen weken wel vijf keer zijn bed uit om de installatie aan te zetten.
HerplantingsactieHet Gilde van Brabantse Wijnbouwers heeft inmiddels een herplantingsactie op touw gezet, vertelt voorzitter Ad Leenaarts uit Rijen. Gezamenlijk zijn duizend nieuwe wijnstokken gekocht, die de komende weken geplant worden. Voor dit jaar geeft dat geen verlichting, want van dit planten zijn pas over een paar jaar vruchtrijp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.