Bredanaars nemen de schoffel in eigen hand nu gemeente bezuinigt op onderhoud groenstroken
Het bewonersinitiatief is anderhalf jaar geleden als proef gestart. Maar nu het een succes blijkt, wil de gemeente de proef doorzetten.
Opnieuw aangeplantMet de schoffel in de aanslag struint Marie-Louise de Ponti samen met haar buren de groenstroken in de wijk af. Het initiatief kwam in sommige gevallen alleen nét te laat. De gemeente was namelijk al begonnen om plantsoenen en perken in de wijk te rooien. "Hier had de gemeente alles al weggehaald", legt ze uit.
Op verzoek van de buurtbewoners heeft de gemeente de groenstrook opnieuw aangeplant. "Gelukkig is er handzaam groen voor in de plaats gekomen, dat maakt het voor ons ook wat beter te behappen."
Maar omdat het onderhoud de bewoners geen geld mag kosten, doet de gemeente toch nog een duit in het zakje. Per vierkante meter krijgen de verenigde groenwerkers een euro voor de onkosten. "We hebben nu in totaal 2500 vierkante meter gemeentegrond voor onze rekening genomen."
ZwerfafvalNiet alleen het betere snoei- en schoffelwerk hoort tot de bezigheden. Ook het opruimen van zwerfvuil hoort tot het takenpakket. "Daarbij worden we gelukkig een handje geholpen door de scouting."
En dus happen eens in de zoveel tijd vijftig knijpertjes hongerig naar blikjes en snoeppapiertjes die zonder pardon in de bosjes zijn gedumpt.
VerantwoordelijkheidsgevoelHet initiatief lijkt z'n vruchten af te werpen. De wijk ziet er namelijk ineens een stuk schoner en opgeruimder uit. "We willen natuurlijk in een schone omgeving wonen", legt een andere buurtbewoonster uit. "Je ziet nu steeds vaker dat mensen dat ene prulletje even oprapen in plaats van het te laten liggen."
Twee keer per jaar organiseren de buurtbewoners een grote schoonmaakdag. Zaterdag 21 september loopt de hele buurt er weer voor uit. "En dan maken we er meteen een gezellige burendag van!"