Video

Spanning rond verkiezing Culturele Hoofdstad 2018 stijgt: ‘Eindhoven gaat mensen raken’

5 september 2013 om 10:42 • Aangepast 22 november 2020 om 03:25
nl
Een jury kiest vrijdagmiddag tussen Leeuwarden, Maastricht en Eindhoven als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De spanning op de social media stijgt. Trekt Brabant dankzij Eindhoven aan het langste eind?
Profielfoto van
Geschreven door

Artistiek Directeur Martijn Sanders van de organisatie Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018 is in ieder geval niet zeker van zijn zaak. "Net zo min als de andere steden. Dit is een race tussen drie hele goede kandidaten. Het is de vraag welke argumenten het zwaarste wegen."
Op Twitter lopen de steunbetuigingen en argumenten voor de verkiezing van Eindhoven (en natuurlijk ook die van Maastricht en Leeuwarden) gestaag binnen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Ons plan gaat mensen raken'Het belangrijkste argument voor de verkiezing van Eindhoven is het brede aanbod, meent Sanders. "Ons plan gaat veel mensen in Brabant raken en erbij betrekken. Het richt zich erg op innovatie, maar ook op kunst en cultuur."
Sommige Brabanders lopen echter nog niet zo warm voor de plannen. Een meerderheid denkt zelfs dat Maastricht gaat winnen, zo blijkt uit een enquête van Omroep Brabant. Eindhoven trekt ongeveer 134 miljoen uit voor de verkiezing. Zeventig procent van de Brabanders vindt dat de titel te veel geld zou kosten.
Economische crisisSanders begrijpt de verontwaardiging van sommige Brabanders wel. "De economische crisis heerst. Maar juist om uit die crisis te komen, is creativiteit en nieuw ondernemerschap nodig. Bedrijven werken graag samen met kunstenaars. Juist kunst en cultuur kunnen ons helpen uit de crisis te komen."
Omroep Brabant zendt vrijdag de persconferentie uit waarin de uitslag live wordt bekendgemaakt. De uitzending begint om 16:00.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.