Video

Schilderij 'Zonsondergang bij Montmajour' uit 1888 blijkt van Vincent van Gogh

8 september 2013 om 12:46
nl
Er is een schilderij ontdekt van de Zundertse schilder Vincent van Gogh. Dat heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam maandag bekendgemaakt. Na twee jaar research concludeerden de onderzoekers dat het schilderij 'Zonsondergang bij Montmajour' in 1888 door Van Gogh is gemaakt. Het laatst bekende schilderij van Van Gogh dook in 1928 op.
Geschreven door

Op het schilderij is het Zuid-Franse landschap te zien rond de plaats Arles. In die plaats maakte Van Gogh ook de wereldberoemde werken 'Zonnebloemen' en 'De Slaapkamer'.
Stijl herkendOnderzoekers menen aan de stijl, techniek, verf en het doek te kunnen zien dat het schilderij door Van Gogh is gemaakt. "Stilistisch en technisch gezien zijn er talrijke parallellen met andere schilderijen van Van Gogh uit de zomer van 1888'', zeggen de onderzoekers Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp.
Een Noorse verzamelaar had het schilderij met een afmeting van ongeveer 90 bij 70 centimeter in zijn bezit, maar destijds werd hem verteld dat het schilderij niet door Van Gogh was gemaakt. Daardoor belandde het op zolder. Pas toen het schilderij in een andere collectie opdook en een verzamelaar het Van Gogh Museum vroeg onderzoek te doen naar de herkomst ervan, bleek dat het werk wel degelijk door de Zundertse schilder was gemaakt.
Unieke ontdekkingVolgens het Van Gogh Museum in Amsterdam is de ontdekking 'werkelijk uniek'. Het schilderij is afkomstig uit de hoogtijdagen van Van Gogh. De onderzoekers spreken over een 'once in a lifetime experience'. "Een ontdekking van dit kaliber is in de geschiedenis van ons museum nog nooit voorgekomen'', zei museumdirecteur Axel Rüger.
Het schilderij is vanaf 24 september te zien in de tentoonstelling 'Van Gogh aan het werk' in het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Directeur van het Vincecentre, Simone van der Heiden, vindt de vondst een hele mooie ontwikkeling. Ze vindt het verrassend dat er nu nog zo'n ontdekking gedaan is. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.