Weer veroordeling Apache-vliegers uit Bavel en Tilburg

ARNHEM - De 44-jarige gezagvoerder van de Apachehelikopter die in december 2007 tegen een hoogspanningskabel in de Bommelerwaard vloog, heeft in hoger beroep opnieuw een werkstraf van honderd uur gekregen. De 27-jarige piloot, die op de voorbereiding en navigatie van zijn gezagvoerder vertrouwde, kreeg vrijdag van het gerechtshof in Arnhem een boete van duizend euro.
Tijdens de vlucht zelf wisselde de 44-jarige Patrick M. uit Bavel te laat van kaart en gaf hij de piloot opdracht boven de Waal lager te vliegen, zonder dat hij als navigator de obstakels voldoende kende. Zijn piloot, Maarten van der Z. uit Tilburg, was er niet op bedacht dat hij zo laag ging vliegen, denkt het hof, dus hoefde hij zich daar ook niet specifiek op voor te bereiden.

'Verrassingselement'
Volgens het hof was het laagvliegen voor de jonge piloot een 'verrassingselement' in de oefenvlucht in het donker. Die overtuiging wordt gesterkt door het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, stelt het hof.

Dat rapport stelt ook dat er in de organisatie het nodige te verbeteren viel, wat inmiddels ook gebeurde. Maar organisatorische dingen als opleiding, procedures, systemen en daarnaast de haastcultuur pleiten volgens het hof de piloten niet helemaal vrij, zoals de advocaat betoogde.

Vijftigduizend huishoudens zonder stroom
De twee vlogen in 2007 bij het Gelderse Hurwenen tegen hoogspanningskabels aan. Hierdoor zaten zo'n vijftigduizend huishoudens in de Bommelerwaard twee dagen zonder stroom. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden werkstraffen van vijftig en honderd uur. Die eisen kwamen overeen met de straffen die de rechtbank in Arnhem eerder oplegde.

De piloten gingen daartegen in hoger beroep, omdat zij vinden dat ze geen schuld hebben aan de crash. De schade als gevolg van de crash bedroeg 34 miljoen euro.