Eeuwenoude piramide gevonden in Ossendrecht

9 september 2013 om 19:13
Bij de Brabantse Wal in Ossendrecht zijn de resten gevonden van een eeuwenoude piramide. De vondst werd gedaan door stedenbouwkundige Jos Cuijpers uit Den Bosch.
Geschreven door

De Brabantse piramide is gemaakt van aarde en staat op een voormalig landgoed bij de Aanwas in Ossendrecht. Het bouwwerk bestaat uit drie terrassen en is vijftig bij vijftig meter breed en zeventien meter hoog. Bomen en struiken hebben de piramide overwoekerd.
Mooi uitzicht vanuit theehuisjeVolgens Cuijpers is de zogenoemde belvedère, dat mooi uitzicht betekent, rond 1650 aangelegd. Bovenop de piramide stond een theehuisje met uitzicht op de polder en de Schelde. Wie de belvedère heeft aangelegd is niet bekend.
De piramide is te vergelijken met de Pyramide van Austerlitz, maar dan kleiner. De Pyramide van Austerlitz werd in 1804 gebouwd door soldaten van Napoleon op de Utrechtse Heuvelrug.
In oude staat herstellenHet bestaan van de piramide in Ossendrecht was bij plaatselijke historici al bekend. Cuijpers deed de vondst al eerder, maar maakte dit dinsdag pas bekend.
Hij hoopt dat het oude bouwwerk weer in oude staat wordt teruggebracht. Onlangs wees de provincie een subsidieverzoek voor de herstelwerkzaamheden af.

Wachten op privacy instellingen...