1 op de 11 Brabantse ouderen is 'overmatig drinker'
Gaat de discussie geregeld over jongeren die zich al in de puberleeftijd volgieten met bier tijdens het happy hour, nu blijkt voor het eerst dat ouderen niet of nauwelijks voor hen onderdoen. Sterker nog, in Midden-Brabant zijn er zelfs meer ouderen met een serieus alcoholprobleem dan 65-minners.
In West-Brabant zijn het er minder, maar heeft steeds 1 op de 13 ouderen een serieus drankprobleem. Het alcoholgebruik onder ouderen werd nog niet eerder zo nauwkeurig onderzocht in Nederland.
Overmatig drankgebruik 'sluipt erin'Volgens de onderzoekers geldt iemand als een 'overmatige drinker' als hij meer dan 21 (voor vrouwen veertien) glazen alcohol per week drinkt. Wie zich minstens één dag in de week volgiet, maar de rest van de week de drank laat staan, heet een 'zware drinker'.
Opvallend is dat ouderen dat laatste nauwelijks doen. Conclusie: het overmatig drankgebruik bij ouderen sluipt erin door dagelijks een paar glazen te drinken.
1200 dronken ouderen op spoedeisende hulp Brabantse ouderen zijn hierin overigens niet uniek. In het hele land ligt het overmatige alcoholgebruik onder ouderen rond dezelfde percentages. Oudjes in Amsterdam en het Gooi drinken het meest. Daar is meer dan tien procent van de 65-plussers een overmatige drinker.
Alcoholmisbruik brengt voor ouderen andere problemen met zich mee dan voor jongeren. Zo noteerde het Trimbos instituut eerder dit jaar dat er in Nederland jaarlijks zo'n 1200 ouderen op de spoedeisende hulp belanden omdat ze gevallen zijn doordat ze dronken waren.
Bovendien is bekend dat ouderen minder goed tegen alcohol kunnen, omdat ze minder vocht in hun lichaam hebben: ze raken dus sneller dronken dan jongere mensen.
Brabantse ouderen (65+)
- 14 procent rookt
- 2,5 procent is een zware roker
- 6 procent is zware drinker
- 9 procent is overmatige drinker
- 60 procent is te zwaar
- 16 procent heeft ernstig overgewicht
- 70 procent beweegt voldoende
- 59 procent ervaart zijn eigen gezondheid als 'goed/zeer goed'
Bron: regionale gezondheidsmonitor 2012, percentages bij benadering