Justitie eist twee jaar cel tegen leden motorclub Satudarah

BREDA - Tegen drie leden van motorclub Satudarah is donderdag voor de rechtbank in Breda twee jaar celstraf geëist voor mishandeling. Het trio zou in augustus in Rijsbergen twee mannen hebben mishandeld vanwege een geldconflict.
Omdat niet duidelijk is geworden wie met het mes heeft gestoken, is er volgens officier van justitie Lucas van Delft geen bewijs voor de zwaardere beschuldigingen: poging tot moord of doodslag. Ook voor het medeplegen van bedreiging van twee portiers in Breda bestaat tegen de drie verdachten volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen bewijs.

Overigens acht de advocaat van één van de verdachten het niet bewezen dat zijn cliënt bij de mishandeling was betrokken. Hij wil daarvoor vrijspraak.

Meineed en ruzie om geld
De portier van café de Nachtwacht die bedreigd zou zijn, heeft zijn verklaring ingetrokken. Hij wordt nu verdacht van meineed, maar blijft bij zijn ontkenning. Bij de bedreiging zou een vuurwapen gebruikt zijn. Justitie bekijkt aan het einde van de zaak tegen de Satudarah-leden een besluit over de meineedzaak.

De poging tot moord zou te maken hebben met een ruzie over geld. De twee slachtoffers zouden op camping Fort Oranje onder dwang in de auto van de verdachten zijn gestapt. Op een andere locatie werden ze uit de auto getrokken en mishandeld. De mannen werden onder meer geslagen met een zaklamp. Een van hen werd ook gestoken. Wie er gestoken heeft, is na het bekijken van beelden niet vast te stellen.

Een observatieteam van de politie was getuige van de mishandeling. De agenten herkenden niemand maar zagen wel Satudarah-shirts.

Medio juli uitspraak
De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen twaalf leden ging donderdagochtend van start. De meeste van de in totaal twaalf verdachten die terecht staan, zijn opgepakt tijdens een grote inval van de politie in het clubhuis van Satudarah in Zundert in oktober vorig jaar. 

Donderdag zouden vier leden van Satudarah voor de rechter komen. Het werden er echter drie; de vierde verdachte is spoorloos. Toen de dagvaarding werd bezorgd, bleek dat de woning was uitgebrand. Zowel justitie als de advocaat van de man weten niet waar hij is.

De rechtbank trekt vier dagen uit voor de zaak. Vandaag en op 18 en 19 juni komen steeds vier verdachten aan de beurt. Op 26 juni staat de sluiting van het onderzoek gepland en twee weken later volgt de uitspraak.
Meer over dit onderwerp:
satudarah rechtszaak bedreiging breda zundert