Video

Explosie op Stedelijk Gymnasium in Breda, twee mensen onwel

20 juni 2012 om 18:08
nl
Op het Stedelijk Gymnasium aan de Nassausingel in Breda heeft donderdagmiddag een kleine brand en een ontploffing plaatsgevonden. Twee personen raakten door giftige dampen onwel. Zij zijn door ambulancepersoneel behandeld. De school werd ontruimd.
Geschreven door

Er waren op de school geen leerlingen aanwezig omdat de school over drie weken gesloopt gaat worden. Verhuizers die spullen uit het scheikundelokaal naar buiten aan het dragen waren, lieten een doos vallen waardoor een klein brandje ontstond. De school werd toen ontruimd. Twintig personeelsleden werden naar buiten geleid.
Bij het terug in de doos doen van de spullen, ademden twee verhuizers wat giftige dampen in. Zij zijn ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.
Explosie door inschattingsfoutToen de brandweer kwam blussen, deed het de gemorste stof in water. Omdat ze te horen hadden gekregen dat het ging om rode fosfor, die eenmaal in water gestopt niet meer reageert. Omdat het niet ging om fosfor maar om natrium ontstond juist een chemische reactie en volgde een explosie.
"Die explosie moet je vergelijken met het afsteken van een rotje," vertelt brandweercommandant Corné Hagenaars. "De brandweerlieden zijn terug naar de kazerne. Ze zijn niet gewond, maar wel erg geschrokken."
De brandweer heeft een specialistisch bedrijf laten komen om de stof te verwijderen. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.