Video

Protest tegen schaliegas bij bezoek PvdA: Markt in Boxtel staat vol actievoerders

13 september 2013 om 12:28 • Aangepast 22 november 2020 om 03:21
nl
De Tweede Kamerfractie van de PvdA die zaterdag het centrum van Boxtel bezocht om te luisteren naar de discussie over schaliegas, werd opgewacht door zo'n duizend actievoerders. In Boxtel zouden in 2014 proefboringen gedaan kunnen worden, maar veel mensen zien dat plan niet zitten.
Profielfoto van
Geschreven door

19 september wordt er in de Tweede Kamer een hoorzitting georganiseerd over schaliegas. Het bezoek aan Boxtel hoort bij de voorbereidingen.
DemonstratieAnja van den Einden van GroenLinks in Boxtel was blij dat Jan Vos met de PvdA-leden langskwam. "Gezien de politieke lading is het natuurlijk niet alleen een werkbezoek. We verwachten een flinke demonstratie op de markt." Van den Einden hoopte vooraf de PvdA zaterdag echt te kunnen overtuigen. "We gaan ze vertellen dat het godsonmogelijk is om in zo'n dichtbevolkt gebied proefboringen te doen. De risico's zijn niet te overzien."
Verslaggeefster Alice van der Plas sprak Lambert van Nistelrooij, EU-parlementariër voor het CDA uit Nuland. Hij zei dat er eigenlijk gewacht moet worden met de proefboringen tot Europa regels heeft bedacht voor boringen. Die zouden er volgens hem binnen twee jaar kunnen zijn.
MarktDe actievoerders waren niet blij met de toespraak van Vos. Terwijl hij zijn verhaal deed, klonk er boegeroep op de markt. "Schaliegaswinning is een reële optie in Nederland", zei Vos. Daarna benadrukte hij dat de PvdA vindt dat het alleen kan als het schoon en veilig is. "En op basis van de informatie tot dusver zijn wij nog helemaal niet overtuigd dat schaliegaswinning veilig kan."
"De PvdA mag wel wat duidelijker zijn. Ze blijven een slag om de arm houden. We zijn het getwijfel zat", aldus een van de actievoerders. Ook 11 oktober wordt er een manifestatie georganiseerd. Het standpunt van de PvdA is cruciaal als de Tweede Kamer volgende maand stemt over proefboringen die zijn gepland in Boxtel, Haaren en in de Noordoostpolder.

Wachten op privacy instellingen...

Check al het nieuws over schaliegas in Brabant op omroepbrabant.nl/schaliegas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.