Veteranenfonds maakt renovatie barak Vught mogelijk

VUGHT - Het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg maakt de renovatie en inrichting van barak 1B in Vught definitief mogelijk. Barak 1B is de laatste stenen barak van het voormalige concentratiekamp Vught.
Het zogenoemde Vfonds staat garant voor een bijdrage van ettelijke tonnen. Een woordvoerder spreekt over in ieder geval meer dan vier ton. In mei 2011 gaf het vfonds al een bijdrage van 300.000 euro voor de restauratie van de vervallen barak. Deze is in december begonnen en kost in totaal ruim 900.000 euro.

Afwachten op subsidie van 200.000 euro
Het Nationaal Monument wacht nog op 200.000 euro subsidie van de overheid. Twee eerdere aanvragen werden afgewezen. Na een mondelinge toezegging van de staatssecretaris Marlies Veldhuizen is de derde aanvraag inmiddels de deur uit.       

Voorzitter Henk Smeets van de Stichting Barak 1B verwachte voldoende geld in te kunnen zamelen. "We hebben 550.000 euro nodig voor de inrichting van de barak. Ik heb begrepen dat het toegezegde bedrag daar aardig bij in de buurt gaat komen.''  Vrijwilligers brachten sinds maart al 20.000 euro bijeen.

De opening van het authentieke gebouw, zoveel mogelijk hersteld in oorspronkelijke staat en met een geheel nieuwe invulling, is gepland in het voorjaar van 2013.