Run op gastouders in Brabant

LIESHOUT - De vraag naar gastouderopvang is explosief toegenomen. Het grootste gastouderbureau van Nederland in Lieshout ziet een toename van 30 procent in vergelijking met vorig jaar. Oorzaak is de bezuiniging op kinderopvang door de overheid, waardoor de vraag naar het relatief goedkope gastouderschap toeneemt.
Volgens gastouderbureau Via Viela uit Lieshout is gastouderschap minder zichtbaar dan kinderopvang, maar omdat iedereen op de kleintjes let gaan mensen zich meer oriënteren. “Je kent de kinderopvangorganisatie, je ziet de locatie. Maar al die gastouders die bij je in de buurt zitten, hebben geen uithangbord in de tuin”, zegt directeur Jan-Kees Broos.

Geen stress ‘s ochtends
“Het scheelt ons 200 euro netto per maand”, vertelt Marloes van Heertum, moeder van drie kinderen uit Schijndel. Ze kiest bewust voor een gastouder. “En de flexibiliteit is een voordeel. Je kunt gerust naar je werk, zonder stress om kinderen te voeden, aan te kleden en naar school te brengen. Ook kan ik langer doorwerken als ik wil.”

Nicole Voets (21) is per toeval gastouder geworden en vraagt 4,50 euro per kind per uur. Ze wilde eigenlijk de kinderopvang in, maar daar waren geen banen in te vinden. “En ik vind dit veel leuker, omdat het persoonlijker is. Zelfs de buren van Marlous hebben al gevraagd of ik daar ook kan komen. Dus dat ga ik ook nog twee dagen in de week erbij doen.”

'Niet terug naar kinderopvang'
Je betaalt alleen voor het uurtje dat je afneemt en er zijn geen accommodatiekosten, zegt Broos van Via Viela. “Het is kleinschaliger, voordeliger en persoonlijker. Mensen willen het beste voor hun kind, en daar hoort stabiliteit bij. Dus ik verwacht niet dat ze over een paar maanden terug gaan naar de kinderopvang.”