Biesbosch onder Vuur in nieuwe oorlogsfilm: 'Het was een hel voor de linie-crossers'

15 september 2013 om 20:55
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Hoofdrolspeler Teun op nachtelijke oorlogsmissie in Drimmelen
1/2 Liniecrossers en Duitsers in gevecht in 'Biesbosch onder Vuur'
De hel van '63, Nova Zembla en het Bombardement, drie verfilmde gebeurtenissen uit onze geschiedenis die in de bioscoop volle zalen trokken. ‘Biesbosch onder vuur’, zou het volgende succesnummer kunnen worden in de bioscoop. Maar voor het bloedstollende waargebeurde verhaal uit de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog halen producenten hun neus op, en houden ‘cultuur minnende instanties’ hun deur gesloten. Rinus Rasenberg uit Drimmelen pikt het niet langer.
Geschreven door

Met enige boosheid refereert Rinus Rasenberg aan de mislukte kandidatuur van Brabant als Culturele hoofdstad: "de projectleider was 'vergeten' om burgers te betrekken bij het opstellen van het programma en was 'vergeten' om naar gewone mensen te luisteren, terwijl ik meerdere malen bij de provincie heb aangeklopt."
"Hier maken wij, willen wij maken, een top cultuur-historisch product met honderden vrijwilligers en ze weten gewoon niet dat wij hier bezig zijn met een project, dat het samenhorigheidsgevoel enorm versterkt." 
Het was een hel "Het was een hel, een vulkaan. Waar Duitsers en verzetsstrijders elkaar te lijf gingen." Rasenberg vertelt over de linie-crossers, het onderwerp van zijn film: "Zij brachten in de laatste oorlogswinter per boot medicatie, boodschappen, passagiers  en geallieerden van het bevrijde zuiden naar het bezette noorden. 's Nachts met gammele kleine bootjes van Drimmelen, dwars door de ruige Biesbosch, naar Sliedrecht met gevaar voor eigen leven."
Jack Spijkerman speelt ook mee Honderden vrijwilligers hebben zich inmiddels aangemeld om mee te doen aan 'Biesbosch onder vuur'. RTL boegbeeld Jack Spijkerman heeft expliciet aangegeven ook een rol te willen spelen. In 2015, als het zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, moet de film in première gaan. "Met of zonder geld, die film moet er komen", zegt Rasenberg. "Het is een eerbetoon aan de echte helden van het verzet."  
Meehelpen? Mensen, liefst met toneel- en/of zangervaring die op vrijwillige basis aan de film willen meewerken, kunnen zich aanmelden bij Rinus via e-mail: [email protected]

Wachten op privacy instellingen...