Kabinet kiest voor aanschaf 37 JSF-straaljagers

16 september 2013 om 12:32
Het kabinet heeft besloten 37 JSF-toestellen aan te schaffen. De Joint Strike Fighter is de opvolger van de F-16. De keuze voor de JSF ligt gevoelig bij de achterban van coalitiepartner PvdA. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met het besluit.

Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van de JSF, die officieel F-35 Lightning II heet. De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig wordt geleid door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin.
Het toestel houdt de gemoederen al jaren bezig. Een overzicht:
1996 - Het eerste paarse kabinet van premier Wim Kok (PvdA) besluit dat de F-16 op termijn moet worden vervangen. Door welk toestel is nog niet duidelijk.1997 - De JSF is kandidaat, omdat Nederland deelneemt aan de Concept Demonstration fase.
2001 - De Amerikanen beginnen met de ontwikkeling van de JSF.2002 - Het tweede paarse kabinet-Kok van PvdA, VVD en D66 stapt in het JSF-project. De Nederlandse industrie wordt betrokken bij het project. Nederland investeert uiteindelijk een miljard in het toestel.
2006: Het kabinet-Balkenende III tekent een akkoord om aan de volgende fase van de JSF mee te doen2007: Het vierde kabinet van Jan Peter Balkenende bestaande uit CDA, PvdA en ChristenUnie schuift een besluit over de opvolging van de F-16 door naar 2010.
2009: Een besluit tot de aanschaf van twee testtoestellen leidt bijna tot een kabinetscrisis. De PvdA wil er niet aan. Uiteindelijk besluit het kabinet een testtoestel aan te schaffen en pas in 2012 over de opvolger van de F-16 te beslissen.2010: Ook het eerste kabinet van Mark Rutte (VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV) schuift een besluit over de JSF door naar een volgend kabinet. Wel besluit het kabinet het tweede testtoestel te kopen.
2012: Minister Hans Hillen van Defensie zegt dat er zeker geen 85 JSF's zullen worden aangeschaft. Een paar maanden later steunt een meerderheid in de Tweede Kamer een motie van de PvdA om uit het JSF-project te stappen. Het kabinet-Rutte (VVD en PvdA) gaat door met JSF en zal in 2013 de knoop doorhakken.2013: Minister Jeanine Hennis van Defensie brengt op Prinsjesdag naar buiten dat de JSF de opvolger gaat worden van de F-16. Defensie schaft in totaal 37 toestellen aan. Hiervoor wordt ruim 4 miljard euro betaald.

Wachten op privacy instellingen...