Mooiste boerderij van Brabant krijgt lelijke golfplaten

VLIJMEN - Grote kans dat de mooiste boerderij van Brabant bedekt gaat worden met golfplaten. Het dak van het rijksmonument in Vlijmen is dusdanig slecht dat het op verschillende plekken lekt en niet kan wachten op vernieuwing. Het probleem is dat de trotse eigenaar Marja Kivits geen geld heeft voor een nieuw rieten dak.
"Als het een paar dagen droog is gaat het riet drogen en krimpen. Als het daarna gaat regenen komen er stralen met bruin water naar beneden," beeldt ze in de keuken uit.

1890
De boerderij is zowel van binnen als van buiten helemaal authentiek ingericht. Op de stal en de keuken na is het pand voor het laatst aangepakt in 1890.

Kivits woont er met haar dochter en slaapt zelfs in de bedstee, die er nog aanwezig is in de kamer. Dit maakt het tot een mooi bezit van de gemeente Heusden, waar ook Vlijmen onder valt. Niet voor niets werd het pand tot mooiste boerderij van Brabant gekozen.

Subsidie
Ondanks de culturele waarde is geld vinden voor een oplapbeurt lastig. De provincie verwijst door naar de gemeente en het rijk. De gemeente op haar beurt verwijst door naar het rijk, aangezien het een rijksmonument is. Kivits kreeg van het rijk te horen dat haar aanvraag vanwege de hoeveelheid andere aanvragen niet gehonoreerd wordt.

"Dat betekent dat ik het in januari opnieuw aan moet vragen en dat ik dan in 2014 op zijn vroegst geld kan krijgen. Dat is te laat. Wat ik wel zou kunnen betalen zijn golfplaten. Het zou heel zonde zijn voor het aangezicht van het pand als er de komende tien jaar platen op het dak liggen."

Levend museum
In het huis zijn veel gereedschappen, gebruiksvoorwerpen en meubels te vinden die passen bij de tijd waaruit het huis stamt (vermoedelijk 1650). Dat maakt het pand tot een levend museum, waar veel mensen op af komen. "Ik ben de trotse eigenaar van dit 'boerderijke' en ik hoop dat meer mensen daarvan kunnen meegenieten. Oudere mensen herkennen veel van vroeger, dat is toch fantastisch."

Kivits heeft een rekeningnummer geopend en hoopt nu donateurs te vinden die een nieuw dak willen bekostigen.