Video

Zonnebaars is plaag voor Staatsbosbeheer

11 juli 2012 om 13:34
nl
Duizenden zonnebaarzen zorgen voor een kaalslag in Brabantse plassen en vennen. Volgens Staatsbosbeheer vormen de vissen een ware plaag. De dieren komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar zijn in Nederland gewild onder aquariumliefhebbers en vijverhouders.
Geschreven door

De baarzen zijn alleseters en laten meestal weinig over van een vijver. Sommige eigenaren dumpen de dieren daarom in de natuur. Volgens Theo Bakker van Staatsbosbeheer weten de eigenaren niet wat voor gevolgen dat heeft. "Vaak doen ze het uit medelijden, maar dit is niet goed voor de inheemse flora en fauna."
Explosieve toename aantal zonnebaarzenOmdat de zonnebaars in Nederland bijna geen natuurlijke vijanden heeft, neemt het aantal de laatste jaren explosief toe. Zo worden eitjes zelfs onder de vleugels van vogels meegevoerd, waardoor de vissen zich nog massaler verspreiden. "Er zitten in Brabant duizenden zonnebaarzen inmiddels. Ze eten alles op. Salamanders en kikkers worden allemaal opgegeten."
Staatsbosbeheer probeert de dieren te vangen met netten. In één fuik werden afgelopen nacht al 113 baarzen gevangen. Later dit jaar worden ook snoeken uitgezet om het aantal zonnebaarzen terug te dringen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.