Gemeentehuis Waalre verwoest na opzettelijke brand - 'Verschrikkelijk, wat een rare wereld'

WAALRE - In Waalre is met afschuw gereageerd op de verwoestende brand in het gemeentehuis van Waalre. De brand ontstond dinsdagnacht rond drie uur nadat onbekenden met twee auto's tegen de voor- en achterzijde van het pand waren aangereden. De politie gaat uit van opzet.
Een dochter van voormalig burgemeester Mol van Waalre stond woensdagochtend vroeg geëmotioneerd naar de brand te kijken. Zij zag een dierbare jeugdherinnering in vlammen opgaan. "Dit doet me zoveel verdriet. Mijn vader zat altijd beneden in het gemeentehuis en zelf kwam ik er als kind ook vaak. Daarboven, in de trouwzaal, ben ik getrouwd", zegt ze met tranen in de ogen. "Verschrikkelijk, het is een rare wereld."

"Eeuwig zonde"
Omstanders begrijpen niet hoe zoiets kan gebeuren. "Eeuwig zonde, zo'n mooi historisch pand", zegt een man die in de buurt woont. "Hoe kom je erbij om dit in brand te steken? Mensen zijn gek tegenwoordig." Volgens hem is er al eerder brand geweest in het gemeentehuis. "Maar dat is denk ik al een jaar of twintig geleden. "

Tussen het publiek staat ook een oud-brandweerman die bij de eerste melding uit bed is gestapt om te gaan kijken. "Ik vind het jammer dat ik niet kan helpen", zegt hij.

'Benarde situatie'
Ook loco-burgemeester Ton Bonouvrié is aangeslagen. "Dit is een heel ernstige situatie, het grijpt me aan. Op het moment dat we arriveerden, was de brand al uitslaand." Pas rond negen uur woensdagmorgen gaf de brandweer het sein brand meester.

Het historische pand kan als verloren worden beschouwd, zo liet de gemeente Waalre woensdagmorgen weten. "Dit doet pijn, het is heel triest." Op Twitter kwamen steunbetuigingen binnen van andere burgemeesters uit Brabant.

"Wie doet zoiets?"
Op Twitter zijn veel schokkende reacties te lezen. De centrale vraag is: wie doet zoiets? 'Een aanslag op een gemeente. Bizar. Met welk motief en gebrek en aan verstand doe je zoiets?' schrijft A. Vos de Wael. Fedde Reeskamp speculeert: 'Klinkt als iemand die heel goed weet hoe de brandweer bij blussen te werk gaat. #ingangenblokkeren'.  En Willem Wouterse twittert: 'WTF? Mocht er iemand geen dakkapel op zijn villa zetten?'

Veel mensen namen woensdag een kijkje bij de resten van het gemeentehuis. Het ging vooral om ramptoeristen die een glimp van de resten wilden opvangen. De uitbaatster van het Stationskoffiehuis zegt het lang niet meer zo druk te hebben gehad. Het Stationskoffiehuis ligt schuin tegenover het gemeentehuis.

Alle berichtgeving over de aanslag in Waalre is terug te lezen op de themapagina.
Meer over dit onderwerp:
brand aanslag waalre gemeentehuis aanslag waalre