Klokkenluider Nederlandse Defensie Academie Breda wordt ontslagen

BREDA - Cadet Ismail Selvi wordt ontslagen door de Nederlandse Defensie Academie in Breda nadat hij het racisme binnen de militaire academie aan de kaak stelde.
De militair van Turks-Nederlandse afkomst zegt dat hij wordt gestraft voor zijn openheid over discriminatie bij de NLDA (voorheen KMA). Volgens Selvi werd hij bewust geprovoceerd met opmerkingen als 'hoe de profeet Mohammed een geit neukt' en dat hij 'bij een arisch instituut' studeerde. Instructeurs gebruikten hem vaak als pispaal.

Kritiek? Wegwezen!
Selvi studeert al vier jaar aan de NLDA. Het verbaast hem dat ze nu pas tot de conclusie komen dat hij niet geschikt is. "Ook andere cadetten die in het verleden kritiek hadden, konden vertrekken", zegt de cadet.

De NLDA zegt dat  Selvi niet geschikt is voor de krijgsmacht en dat zijn ontslag niets te maken heeft met zijn verhalen in de media. Hij voldoet volgens een woordvoerder niet aan een aantal functie-eisen. De racistische opmerkingen tijdens de opleiding zijn volgens de NLDA bedoeld om de stressbestendigheid van de cadetten te verhogen.

Standaardprocedure
Defensie gaat bekijken in hoeverre zijn ontslag aan Selvi zelf te wijten is, hij zou dan een deel van de studiekosten moeten terubetalen. De NLDA benadrukt dat het niet om een straf gaat, maar om een standaardprocedure die regelmatig wordt toegepast.

De academie raakte in verleden al vaker in opspraak. Twee jaar geleden luidde de militaire vakbond ACOM de noodklok omdat studenten en personeel zich schuldig zouden hebben gemaakt aan geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en zelfs aanranding. Ook toen wees de opleiding de beschuldigingen resoluut van de hand.

Meer over dit onderwerp:
nlda- kma cadet discriminatie ontslag ismail selvi