'Wal van dertig meter rond Moerdijk nodig tegen geluidsoverlast nieuwe haven'

17 september 2013 om 20:54
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Moerdijk sterfhuis door uitbreiding havengebied
Ad Vermeulen van de dorpsraad van Moerdijk vreest dat de inwoners in een 'sterfhuis' zitten. Als de haven en industrie worden uitgebreid, zou er een wal van dertig meter rond het dorp nodig zijn om de geluidsoverlast tegen te gaan.
Geschreven door

Het plan van de overheid om de haven van Moerdijk flink uit te breiden, kan volgens een woensdag gepresenteerd onderzoek grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid van het dorp.
Wat betreft het havenschap, de gemeente en de provincie moeten de haven en industrie in Moerdijk flink uitbreiden om meer banen te creëren. Die uitbreiding kan echter grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid in het dorp, bleek woensdag na onderzoek van de Commissie van Advies.
Alleen al om de vermoedelijke geluidsoverlast door de nieuwe haven tegen te gaan, zou het nodig moeten zijn om een wal van dertig meter hoog rond het dorp op te trekken. "Kun je dan nog leven in Moerdijk? Een dorp komt niet zomaar tot een einde omdat de politiek dat verklaart", constateerde voorzitter Ed Nijpels van de commissie.
'Een sterfhuisconstructie'Volgens voorzitter Ad Vermeulen van de dorpsraad van Moerdijk komt door het plan de leefbaarheid ernstig in de knel. Hij ziet dat dan ook liever niet gebeuren. "Langzaam sterven willen we niet. Op het ogenblik lijkt het op een sterfhuisconstructie."
Vermeulen betwijfelt of uitbreiding wel nodig is. "Absoluut niet, het is allemaal oude koek. Dit wordt al twintig jaar geroepen. Het huidige industrieterrein is nog niet eens vol na 45 jaar. Op het ogenblik loopt het terrein gedeeltelijk leeg."
Inwoners enthousiasmeren Het havenschap, de provincie en de gemeente gaan met het plan, Port of Moerdijk 2030, het dorp in om draagvlak te creëren onder de bevolking. Burgemeester Jac Klijs wil er naar eigen zeggen alles aan doen om de leefbaarheid 'te beschermen en zelfs te verbeteren'. Donderdagavond is een eerste bijeenkomst gepland in het dorp.

Wachten op privacy instellingen...