'Politiegeweld' tegen dj The Flexican na dancefeest Sneakerz Eindhoven

EINDHOVEN - De manier waarop dj The Flexican zaterdagnacht werd aangehouden na het dancefeest Sneakerz in Eindhoven is de Amsterdamse rapper Sef in het verkeerde keelgat geschoten. De rapper is daarom een Twitteractie gestart. In zijn ogen heeft de politie buitensporig geweld toegepast. Hij roept getuigen van de arrestatie op zich te melden en filmpjes ervan door te sturen.
Aanleiding voor de twitteractie is de 'hardhandige' arrestatie van de 28-jarige dj The Flexican (echte naam Thomás Goethals) zaterdagnacht na dancefeest Sneakerz In De Stad op het Stadhuisplein in Eindhoven. De dj was op weg van het feestterrein naar de parkeergarage, toen agenten die op weg waren naar een inbraakmelding hem naderden.

'Bont en blauw'
Volgens Goethals' advocaat Yehudi Moszkowicz reed een van de politiewagens over zijn voet. Daarop haalde de dj verhaal bij de agenten. "Vervolgens trad de politie hardhandig op. Dat hij daarom boos werd noem ik geen verzet tegen de arrestatie", aldus Moszkowicz. "Mijn cliënt ziet bont en blauw. Hij heeft een blauw oog, schaafwonden in zijn gezicht en op zijn rechterbeen heeft hij de afdruk van een wapenstok." Op de site van zijn advocaat heeft de dj aangekondigd aangifte te doen tegen de politie.

Een politiewoordvoerster laat weten dat agenten de dj aanhielden omdat hij tegen de politieauto sloeg. Hij zou zich vervolgens hevig tegen zijn arrestatie hebben verzet en de agenten hebben geschopt. Ook werden ze door de man met de dood bedreigd. "Mijn cliënt betwist die doodsbedreiging", zegt de advocaat van Goethals.

Omstanders begonnen zich met de aanhouding te bemoeien. Daarop zette de politie volgens een woordvoerster extra mankracht in. Met politiehonden en -paarden werden omstanders op afstand gehouden.

Optreden in Spanje
De dj is zondag aan het einde van de middag vrijgelaten. "We gaan direct foto's maken van zijn letsel", aldus zijn advocaat. Voor zondagavond staat een optreden gepland in Spanje. "Het hangt van zijn fysieke toestand af of hij daar gaat optreden", vertelt Moszkowicz aan Omroep Brabant.

Op internet circuleert een filmpje van de arrestatie van Goethals. Zijn collega, rapper Sef, was getuige van de aanhouding en zegt zelf ook geslagen te zijn. "Ik heb gewoon klappen gekregen van de politie. Voor niks. Zonder enige aanleiding hebben ze Flex geslagen en gewurgd. De politie vindt dat blijkbaar normaal", twittert hij

Klacht
Sef roept via Twitter getuigen op zich te melden bij zijn advocaat. "Ik ga hier een heel groot probleem van maken. De politie heeft zich te gedragen. Ze kozen direct voor geweld." Goethals gaat bij de politie een klacht indienen voor het in zijn ogen 'buitensporige geweld van de politie'. Het management van de dj heeft op Facebook een verklaring geplaatst.

GroenLinks vraagt minister om uitleg
Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vragen gesteld over 'het misplaatst machtsvertoon van de politie Eindhoven'. "Ik hoorde er zaterdagnacht al van en bekeek zondag de beelden. Zoveel agenten voor een dj... misschien is dat iets te veel van het goede. Wat mij ook opviel is dat een agente een getuige belemmerde om te filmen", aldus Dibi tegenover Omroep Brabant.

Andere bezoeker
Overigens meldde zich zondagmorgen bij Omroep Brabant een bezoeker van het festival. Zij zou ook hardhandig aangepakt zijn door een politieagent, naar eigen zeggen zonder aanleiding. Zo zou zij door de agent met een knuppel geslagen zijn tegen haar borst en armen.

Volgens een arts op het politiebureau zou zij daar flinke kneuzingen door hebben opgelopen. De vrouw had alles opgenomen met haar mobieltje. Na haar arrestatie zou een agent dit filmpje hebben gewist.