Video

Marianne Vos wint goud in olympische wegwedstrijd

28 juli 2012 om 19:51
nl
Marianne Vos uit Meeuwen heeft zondag goud gewonnen in de wegwedstrijd van de Olympische Spelen in Londen. Tijdens de door regen geteisterde race reed de wielrenster uit Meeuwen met een klein groepje weg en klopte in de sprint haar concurrentes.
Geschreven door

Vos won de sprint naar de finish op The Mall in het centrum van de Britse hoofdstad van de Britse Elizabeth Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaya die respectievelijk als tweede en derde over de finish kwamen. Het is de eerste olympische medaille voor Vos in de wegwedstrijd.
"Hier was het om te doen", was de reactie van Marianne Vos direct na de race. "Nu is het nog gelukt ook! Dit is ongelofelijk." Even later werd op het erepodium, met op de achtergrond Buckingham palace, de gouden medaille om de nek van Marianne Vos gehangen en klonk het Wilhelmus.
RegenTerwijl de regen viel en de rensters voor de eerste keer langs Buckingham palace reden, nestelde Marianne Vos zich in het peloton. Over het 140 kilometer tellende parcours was het voor Vos van belang te ontsnappen omdat ze in een massasprint waarschijnlijk het onderspit zou delven.
De weersomstandigheden speelden tijdens de race een belangrijke rol. Door de hevige regen kwamen rensters ten val, de bochten waren spekglad. Halverwege de koers viel de zon over het parcours, maar het laatste stuk werd weer geteisterd door zware regenval.
OntsnappenVanaf het begin probeerde Vos weg te rijden bij de rest van het peloton. Steeds werd ze bijgehaald door de directe concurrentie. Afwisselend probeerde Vos' teamgenoten Van Dijk, Van Vleuten en Gunnewijk het peloton te verplichten te volgen om zo de grote groep rensters uiteen te trekken.
Vos wist de rest van het peloton af te schudden op de tweede klim van Box Hill. 25 kilometer voor het einde reed ze met Armitstead en Zabelinskaya weg en kreeg een halve minuut voorsprong. De drie kwamen niet meer in gevaar en Vos besliste de koers in de sprint.
Koninklijke felicitaties& grote huldigingenNa de race kreeg Marianne Vos één van de eerste felicitaties van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De prins beloonde de prestatie van Vos bij de eindstreep met twee zoenen en een dikke knuffel. De burgemeester van Aalburg, Fons Naterop, feliciteerde Vos via Twitter. Vos woont in Meeuwen, dat onder Aalburg valt.
HuldigingRuim 1,8 miljoen mensen hebben zondagmiddag gezien hoe Marianne Vos de eerste Nederlandse gouden plak won op de Olympische Spelen in Londen. Dat maakte de Stichting KijkOnderzoek maandag bekend.     Marianne Vos wacht nog een grote huldiging in het Holland Heineken House. Ook bij terugkomst in Nederland kan de wielrenster een grote huldiging in Aalburg verwachten. Dat liet een woordvoerder van de gemeente zondag weten. Wanneer de huldiging precies zal zijn, is nog niet bekend. De wielrenster doet woensdag mee aan de tijdrit. Pas hierna zal er uitbundig gefeest worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.