Video

Protesterende Somalische asielzoekers uit Vught overgeplaatst

1 augustus 2012 om 13:04
nl
De Somaliërs die sinds maandag voor de deur het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Leeghwaterlaan in Den Bosch protesteerden, hebben donderdagochtend hun actie beëindigd. Ze zijn inmiddels na een korte terugkeer in het asielzoekerscentrum (AZC) in Vught overgeplaatst naar andere asielzoekerscentra in Nederland.
Geschreven door

Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), worden de tachtig Somaliërs verspreid over de andere 35 asielzoekerscentra in Nederland. Zo melden zij zich elke dag en zijn de omstandigheden niet anders dan in Vught. Eerder zei een woordvoerder van de Somalische asielzoekers dat de beperkingen verzacht zouden worden. Maar dat ontkent het COA.
OntruimingsactieDe politie ontruimde in opdracht van de gemeente donderdagochtend het geimproviseerde kamp. De situatie was volgens de burgemeester van Den Bosch onhoudbaar geworden. De omgeving van het gebouw was afgezet met dranghekken en de Mobiele Eenheid was uit voorzorg aanwezig. De actie is in alle rust verlopen. Na het vertrek van de groep Somaliërs bleven op de plek van de protestactie veel spullen en afval achter. 
OnvredeDe uitgeprocedeerde Somaliërs, waarbij zich ook een aantal Irakezen had aangesloten, verlieten maandag het asielzoekercentrum in Vught. Ze deden dat onder meer uit onvrede met hun leefomstandigheden en een meldplicht. Na een uitspraak van de Raad van State kan Nederland de groep voorlopig niet gedwongen uitzetten omdat het in Somalië te gevaarlijk is. De meldplicht is nodig om de groep in Nederland in het oog houden.
Advocaat Loes Vellenga, die samen met collega Thelma Pondaag de Somaliërs vertegenwoordigt, is gematigd tevreden met de gang van zaken. Vellenga: "Ik heb zelf woensdag al aan de IND voorgesteld om hen te verplaatsen naar een fatsoenlijke opvanglocatie. Er zijn daarover ook toezeggingen gedaan. Het is nu even afwachten op het nieuwe beleid dat in opdracht van de Raad van State opgesteld moet gaan worden." Volgens de raadsvrouw zijn de Somaliërs wel ontdaan over het feit dat ze mogelijk toch onder het strenge regime blijven vallen."Officieel hebben ze nog niets gehoord."
Vellenga durft nog niet al te ver vooruit te kijken: "Of ze uiteindelijk mogen blijven, zal waarschijnlijk per individu bekeken worden. Zijn ze erg verwesterd? Hoe lang zijn ze al in Nederland? De antwoorden op dergelijke vragen zullen naar alle waarschijnlijkheid mee gaan spelen in de uiteindelijke beslissing."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.