'Verwijderd filmpje van geweld tegen dj The Flexican is te redden'

EINDHOVEN - Het filmpje van mogelijk politiegeweld tegen Ingrid Lukken uit Eindhoven kan worden teruggehaald. Dat heeft het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau aan de 46-jarige vrouw gemeld. De bezoekster van dancefeest Sneakerz wilde de arrestatie van de Amsterdamse dj The Flexican vastleggen toen de politie haar het filmen belemmerde. Ze zou door de agenten zijn mishandeld.
Vorig weekend ontstond er na Sneakerz in de Stad in Eindhoven een opstootje tussen politieagenten en dj The Flexican (echte naam Thomas Goethals). Een politiewagen zou over de voet van Goethals zijn gereden. Volgens de politie was hij baldadig en sloeg hij tegen een politieauto. Hij zou agenten tevens met de dood hebben bedreigd. Ingrid Lukken filmde de arrestatie, maar werd door agenten gedwongen te stoppen met filmen. Toen ze dat niet deed, werd ze opgepakt.

Volgens de politie was het filmen niet de reden van Lukkens arrestatie. Ze werd aangehouden omdat ze politieagenten uitschold, aldus een woordvoerster.

Bewijsstuk
Eenmaal op het politiebureau moest Lukken haar telefoon inleveren. Toen ze weer vrijkwam, bleek het filmpje van haar mobieltje verwijderd. Hiermee ontbrak voor de Eindhovense een belangrijk bewijsstuk van het politiegeweld. Volgens Lukkens advocaat Yehudi Moszkowicz heeft de politie bevestigd het filmpje te hebben verwijderd, nadat ze dat eerst nog had ontkend.

Een woordvoerster van de politie spreekt dat faliekant tegen. "Wij hebben dat toen al ontkend en doen dat nog steeds." Er circuleert op internet nog wel een ander filmpje van de aanhouding van The Flexican.

'Garantie gekregen'
Het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau gaat aan de slag met de telefoon van Lukken. "Ze hebben mij de garantie gegeven dat ze het filmpje terug kunnen halen. Dat doen ze wel vaker, bijvoorbeeld bij criminelen om bepaalde verwijderde informatie toch te kunnen achterhalen", aldus Lukken.

De bekeuring die de bezoekster van Sneakerz kreeg, is inmiddels geseponeerd. Lukken zegt verwondingen te hebben opgelopen door het geweld dat agenten tegen haar gebruikten. "Vooral mijn linkerborst doet pijn. Er wordt een MRI-scan gemaakt, want die plek is erg geraakt."

Nog geen aangifte
Volgens een politiewoordvoerster heeft noch Ingrid Lukken, noch dj The Flexican aangifte gedaan van mishandeling. Twee agenten deden zelf wél aangifte tegen Goethals, respectievelijk voor geweld en voor bedreiging.

Volgens Lukken zal haar advocaat binnen enkele dagen aangifte doen van buitensporig geweld door de Eindhovense politie. Het te herstellen filmpje zou dan dienen als bewijslast.

Ook Goethals gaf al eerder aan dat hij nog aangifte wil doen. The Flexican moet wel op zoek naar een nieuwe advocaat; Yehudi Moszkowicz staat hem niet meer bij vanwege 'achteraf gebleken mogelijke belangenverstrengeling'. Op welke belangenverstrengeling de advocaat dan doelt, is niet bekend.