Sloop Heilig Hartkerk Etten-Leur nu in volle gang- de foto's

ETTEN-LEUR - De sloop van de Heilig Hartkerk in Etten-Leur is nu in volle gang. Maandag begon een bedrijf uit Chaam met het verwijderen van asbest.
"Veel mensen uit Etten-Leur treuren er nog steeds om, maar hebben het grootste leed wel verwerkt," zegt Cees van Haperen. Andere omstanders zeggen geen probleem te hebben met de sloop. "Er komt iets moois voor terug," zegt iemand die tegenover de kerk woont.

Parochie
Reden om de kerk  te slopen is omdat de kerkgemeente in Etten-Leur niet in staat is om drie kerken te onderhouden. Daarom moet de jongste kerk eraan geloven, en dat is de Heilig Hartkerk (1957) in het zuiden van de plaats. "Ik heb hem nog gebouwd zien worden," zegt Van Haperen. "Maar veel mensen snappen ook wel dat niet alle kerken onderhouden kunnen worden."

Kort geding
De laatste actie om de sloop nog een halt toe te roepen kwam van Het Cuypersgenootschap, een instantie die opkomt voor monumenten van na 1940. Zij verloren een kort geding en dus ging de sloop door.

Laatste mis
Mensen in Etten-Leur hebben de kerk een waardig vaarwel gezegd. Dat bleek uit de laatste kerstviering, afgelopen jaar. De allerlaatste mis in de kerk, van afgelopen juni, is volgens Van Haperen goed bezocht en erg mooi geweest.

Op de plaats waar nu de kerk nog staat komt een Brede School. Etten-Leur lijkt zich eroverheen te hebben gezet dat ze een kerk moeten missen en bereid zich voor op een nieuwe bestemming van het gebied.
Meer over dit onderwerp:
etten-leur heilig hartkerk kerken sloop