Gedeputeerde Staten verzet zich tegen voorstel NPO: 'Anderen mogen niet bepalen wat Brabants is'

20 september 2013 om 15:41
nl
Gedeputeerde Brigite van Haaften is het erg oneens met het voorstel van de NPO om de regionale omroepen samen te voegen bij de landelijke omroep. NPO-voorzitter Henk Hagoort schreef staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat de NPO 'groot voorstander' is van een volledige fusie.
Geschreven door

Van Haaften gaat in de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant over de portefeuille Cultuur en Samenleving. "We zijn daar al een hele tijd bezig dit fusievoorstel van tegengas te voorzien. Het is helemaal niet goed als Den Haag of Hilversum bepaalt wat Omroep Brabant moet uitzenden of wat Brabants nieuws is."
'Mensen onderschatten wat er gebeurt'De gedeputeerde vindt het belangrijk dat mensen weten dat de huidige plannen spelen. "De politieke lobby is van belang, maar er is op verzoek van de Statenleden geprobeerd dit onderwerp ook onder de aandacht te brengen bij Brabanders. Zij onderschatten wat er achter de schermen gebeurt. Het kan dat er binnenkort geen onafhankelijk, zelfstandig Omroep  Brabant meer is."
Het uitlekken van de brief is volgens haar niet onverwacht. Van Haaften stelt dat staatssecretaris Dekker aan de verschillende betrokkenen heeft gevraagd hoe zij tegen de kwestie aankijken. "Vandaar dat het NPO nu met deze brief komt. Het zal niet de bedoeling zijn geweest de brief te lekken, maar dit is al maanden bezig en sluit aan bij de plannen van het huidige kabinet. Het staat zelfs in het regeerakkoord."
Raad voor CultuurDe Raad voor Cultuur is niet onder de indruk van het standpunt van de Nederlandse Publieke Omroep. Het adviesorgaan voor de regering onderzoekt momenteel welke keuzes de publieke omroepen moeten maken en brengt vervolgens verslag uit aan staatssecretaris Dekker.
Volgens Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad van Cultuur, heeft de brief absoluut geen invloed op het advies dat nog gevormd moet worden. "De discussie is pas begonnen, we zijn nog lang niet aan het eind. We varen onze eigen koers. De regionale omroepen hoeven niet bang te zijn, we luisteren naar alle partijen", zegt hij tegen Omroep Brabant.
Daalmeijer heeft ook op zijn Facebook-pagina op de kwestie gereageerd.
Fusievoorstel NPODe fusie zou betekenen dat alle regionale omroepen ophouden te bestaan. De NPO draagt in dat geval de verantwoordelijkheid over het uitvoeren van de regionale mediataak. De redacties van de huidige regionale omroepen zouden inhoudelijk onder de NOS vallen. Ook de techniek en faciliteiten moeten met de NOS gedeeld worden. Dat houdt in dat de websites en apps met die van de NOS worden samengevoegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.