Helmondse moskeeën gaan geen schapen slachten bij offerfeest als protest tegen hoge schapenprijzen

22 september 2013 om 15:11 • Aangepast 22 november 2020 om 03:17
nl
De Helmondse moskeeën Al Fadjr en de Grote Moskee gaan dit jaar geen schapen slachten tijdens het Offerfeest als protest tegen de hoge schapenprijzen. Volgens de organisaties is het slachten van een schaap tijdens de periode van het offerfeest bijna twee keer zo duur als in de rest van het jaar. Er zijn tot dusver vijfhonderd steunbetuigingen opgehaald in Helmond, aldus Abdellah Azarfane, woordvoerder is van moskee I.G. Al Fadjr.
Profielfoto van
Geschreven door

De Helmondse moskeeën vragen moslims, moskeeën en moslimorganisaties in Nederland om mee te doen en dit jaar ook geen schapen te slachten als protest tegen de hoge prijzen.
Slachtprijs enkele tientjes duurderEen woordvoerder van een betrokken islamitische slager bevestigt dat de prijs van een geslacht schaap tijdens het offerfeest een paar tientjes hoger ligt. Hij ontkent een prijsverdubbeling.
De slager zegt dat zijn marge niet anders is, maar dat de inkoopprijs hoger ligt. Hij denkt dat de transporteur en boer een slaatje proberen te slaan uit het Offerfeest.
Kip etenVeehandelaar Mark Aarts zegt dat de marges minimaal zijn op de schapenhandel. Volgens hem zijn de kosten voor het offerfeest zo groot, dat de prijs wel omhoog moet. "Als het ze niet bevalt dan moeten ze maar kip gaan eten, dat is goedkoper" zegt Aarts. Hij heeft klanten genoeg voor zijn schapen en zal er geen traan om laten als de moslims geen klant meer zijn. "Dit scheelt mij heel veel stress" aldus Aarts.
Het offerfeest duurt drie dagen en wordt zeventig dagen na de Ramadan gevierd. Dit is tevens net na de voltooiing van de hadj, de jaarlijkse bedevaart van moslims naar Mekka. Het Offerfeest is bedoeld om islamieten eraan te herinneren dat ze bereid dienen te zijn alles op te offeren voor hun god.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.