De lekkerste gehaktballen komen uit Brabant
Keurslager van Strien uit 's Gravenmoer werd tweede. Keurslager Willy Beerens uit Liempde eindigde als derde.
In totaal waren er tien finalisten, van wie er drie uit Brabant komen. Waarom de gehaktballen in onze provincie het lekkerst zijn, blijft vooralsnog een mysterie. De zaak van Theo Beerens bestaat al meer dan tachtig jaar. Hij is een derde generatie slager, net zoals zijn vader en grootvader voor hem dus. 'Gruwelijk ons best gedaan'Eigenaar Theo Beerens was in Amsterdam om de prijs in ontvangst te nemen. Het aanwezige personeel was verrast door het nieuws. ''We hadden voor de zekerheid al wat extra ballen gedraaid, maar dat we eerste zijn geworden is echt een verrassing'', vertelt een van de slagers.
Hij is trots op hun winnende gehaktbal. ''We hebben er gruwelijk ons best voor gedaan. Eigenaar Theo is er al jaren mee bezig. Dit is een hele gewaarwording.'' Maar wat nu precies het geheim is van deze slager, wil hij niet zeggen. ''Het is een mengsel van varkens-, rundergehakt en heerlijke kruiden. Meer mogen we er niet over zeggen.''
Zelf gekeurdDe lekkerste gehaktbal is niet de enige prijs die Beerens maandag won. Hij mag zich ook de maker van de lekkerste variant noemen. Dat is de categorie waarin de slager moet laten zien, dat hij de lekkere smaak van het gehakt perfect kan combineren met orginaliteit en creativiteit. Dat deed de slager door een laagje chocolade over een gehaktballetje te doen.
Presentator Maarten Kortlever keurde zelf in de uitzending de winnende gehaktbal én de winnende gehaktvariatie. Ook hij was te spreken over de winnende ballen, maar er was ook een maar: ''Die van mijn moeder zijn toch lekkerder.''
Schoon en veiligHet was niet alleen een smaaktest volgens de organisatie. Onderdeel van de finale is een mystery-aankoop met een bacteriologische keuring van de bal. Dus de juryleden hebben geen idee om wiens bal het gaat en ze kijken ernaar onder een microscoop om te zien of het voedsel ook schoon en veilig is.