Waterbedrijven betalen om verdroging natuur tegen te gaan

24 september 2013 om 08:04
nl
Brabantse waterbedrijven gaan de komende vijf jaar twintig miljoen euro apart zetten voor de aanpak van verdroging in de natuur. Het is voor het eerst in Nederland dat de waterbedrijven dat doen
Geschreven door

Of het geld dat nu gereserveerd ook echt voor de aanpak van verdroging gebruikt wordt moet nog blijken. Volgens directeur Guiljo van Nuland van Brabant Water staat nog niet vast dat verdroging in de natuur iets te maken heeft met drinkwaterwinning. "We hebben met de provincie afgesproken dat we dat gaan onderzoeken, als blijkt dat dat zo is dan willen we een bijdrage leveren." Die bijdrage zou volgens Van Nuland ook veel kleiner kunnen zijn dan de gereserveerde 20 miljoen.
In Brabant staat ongeveer 50 duizend hectare natuur te boek als 'verdroogd'. Maar het verband met drinkwaterwinning is lastig aan te tonen, omdat het drinkwater op grote diepte gewonnen wordt.
"De provincie is ook in gesprek met de grote industriële grondwateronttrekkers om vergelijkbare afspraken te maken", zegt gedeputeerde Johan van den Hout. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan Heineken en Coca Cola.
Grondwaterheffing niet kostendekkendDe provincie heeft de bedrijven gevraagd mee te betalen. Een grondwaterheffing, die de bedrijven al betaalden, zou niet kostendekkend zijn.
Brabant heeft een uitzonderlijk goede kwaliteit grondwater, zo laat de provincie weten. Een duurzaam gebruik van het grondwater moet er voor zorgen dat dit zo blijft.
Minder maïs door de droogteBrabant Water had al een compensatieregeling van enkele miljoenen euro's voor boeren die door de droogte bijvoorbeeld minder maïs oogsten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.