Grote drugsactie in Brabant en Limburg: 6 miljoen euro aan drugs in huis in Eindhoven

30 september 2013 om 20:02 • Aangepast 22 november 2020 om 03:14
nl
In Brabant en Limburg heeft dinsdag een grote drugsactie plaatsgevonden. Op 31 plaatsen, waaronder Eindhoven, Leende en Valkenswaard, zijn invallen geweest in huizen en bedrijven. In een huis in Eindhoven is zes miljoen euro aan drugs aangetroffen in een berging. In totaal zijn tien mensen opgepakt.
Profielfoto van
Geschreven door

De aanhoudingen en doorzoekingen vonden plaats in Eindhoven, Leende, Echt, Valkenswaard, Rotterdam, Landgraaf, Nijmegen, Malden, Kerkrade, Schinveld, Sittard en Rotterdam. De acties begonnen om vier uur 's ochtends en hebben tot het einde van de middag geduurd.
Er is beslag gelegd op bewijsmateriaal zoals administratie, drugs, geld, mobiele telefoons en digitale gegevensdragers.
Zes miljoen euro aan drugs in EindhovenIn een berging bij een woning in Eindhoven troffen de rechercheurs 245 kilo amfetaminepasta, 55 liter amfetamineolie en dertig kilo MDMA kristallen aan. De totale straatwaarde van deze drugs is ongeveer zes miljoen euro.
Op een andere locatie werd nog eens vijf kilo amfetamine en drie kilo MDMA gevonden. Ook is een spaarbrief aan toonder ter waarde van 400.000 euro in beslag genomen.
Op Bonaire werd een 68-jarige hoofdverdachte aangehouden. Ook zijn twee woningen op het Caribisch eiland doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op vier vuurwapens, drie auto's, twee motorfietsen, sieraden en geld.
Actie tegen internationale handelEen woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat de actie is gericht tegen de georganiseerde misdaad die zich bezighoudt met de internationale handel in softdrugs en harddrugs, productie van synthetische drugs en witwassen.
De verdachten hebben de drugs en grondstoffen waarschijnlijk via Belgische criminele contacten door de Antwerpse haven en door de controle van de douane over de zuidgrens Nederland binnen gesmokkeld. Vermoedelijk zijn ze betrokken geweest bij de invoer van een container met ruim 3000 kilo hasj uit Pakistan. Dit transport werd onderschept in Antwerpen. Ook zijn ze waarschijnlijk bezig geweest met de invoer van containers met cocaïne en PMK, een grondstof voor xtc, uit Zuid-Amerika en China.
Coördinatie in EindhovenOnder de codenamen Wolf en Beretta lopen sinds begin vorig jaar opsporingsonderzoeken die door de regionale en landelijke recherche worden uitgevoerd. Aan de operatie van dinsdag is deelgenomen door 300 politiemensen, onder leiding van zeven officieren van justitie en zes rechters-commissarissen.
Veertig militairen boden hulp bij het zoeken naar drugs en geld op verborgen plekken. In politiebureaus in Eindhoven en Heerlen zijn commandocentra ingericht, van waaruit de actie van minuut tot minuut werd gecoördineerd.
[YouTube:body:http://youtu.be/c7m5-ndeXz0]
Meerdere grote politie-acties in BrabantIn Brabant waren dinsdag drie grote politie-acties, waaronder deze. Volgens een woordvoerder staan de acties los van elkaar in gaat het om een toevallige samenloop van omstandigheden.
Buiten deze drugsactie, was dinsdag ook de Taskforce die wietcriminaliteit bestrijdt druk met het opruimen van wietkwekerijen en waren er allerlei invallen en arrestaties in Tilburg in een onderzoek naar een drugsbende.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.