Advocaat zet strijd tegen Makro Best door: 'groothandel moet zondag dicht'

11 september 2012 om 15:07
nl
Ondernemers in Best en advocaat Marc Houben proberen met de winkeltijdenwet in de hand de Makro op zondag dicht te krijgen. Ze vinden dat de Makro oneerlijke concurrentie voert. In hun ogen voert de groothandel gewoon detailhandel.
Geschreven door

De Makro verkoopt producten aan consumenten in plaats van alleen aan ondernemers. En dan geldt de winkeltijdenwet en mag de groothandel op zondag niet open. De gemeente bekijkt de zaak en zal in oktober een besluit nemen.
Het is de tweede grote stap in een jarenlange strijd tegen niet alleen de Makro in Best, maar alle groothandels in Nederland die aan consumenten verkopen. Marc Houben wil eerst kijken hoeveel hij in Best kan bereiken en vervolgens in de rest van Nederland de groothandels aanpakken op de oneerlijke concurrentie.
SchadeclaimEerder had hij al succes in Best. De Makro mag er geen drank meer verkopen op last van een dwangsom. De groothandel heeft nog tot 1 januari de tijd om de winkel aan te passen. Zo kan Makro wel apart een slijterij openen die drank verkoopt aan consumenten, maar dan mag die slijterij op zondag niet open. Ze hebben dus nog even de tijd, maar hebben ondertussen geen drankvergunning. Daarom heeft Houben een slijterij geadviseerd om in gesprek te gaan met zijn rechtsbijstandverzekeraar en een schadeclaim in te dienen. "Nu al lijden detailhandelaren schade door het onrechtmatig handelen van de Makro, dus als ze slim zijn dienen ze een claim in."
Best bewaarde geheim van NederlandVolgens Houben is het bijzonder dat een gemeente na zoveel jaren eindelijk eens optreedt tegen de praktijken van de Makro: "Dat je als consument makkelijk je boodschappen kunt halen bij de groothandel is al veertig jaar het best bewaarde geheim van Nederland. Half Nederland heeft een pasje van een groothandel en wie er geen heeft kan er altijd wel ergens een lenen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.