Zunderts Toneel maakt voorstelling over Oost-Europese werknemers in Zundertse kas

ZUNDERT - Een grote tuinbouwkas in Zundert is het decor voor de voorstelling 'Moeland'. Het levert genoeg ruimte op voor de spelers. Zelfs de twee caravans die bij het decor horen, lijken in het niets te verdwijnen. Maar de kas past ook mooi bij de inhoud van de voorstelling: 'Moeland' vertelt het verhaal van de Oost-Europese werknemers in de Zundertse kwekerijen.
Schrijver Peter Dictus pikte de term 'Moelander' uit ambtelijke notities. Daar wordt het woord gebruikt als een afkoring voor arbeidsmigranten uit Oost- en Midden-Europese landen. Mensen die van daar naar hier komen om te werken in fabrieken en kwekerijen.

Twaalf procent
Het Zunderts Toneel  werkt met een thema uit de eigen omgeving. Zundert telt nogal wat Poolse werknemers. Peter Dictus heeft wat berekeningen naast elkaar gelegd en gaat er van uit dat het om ongeveer twaalf procent van de Zundertse bevolking gaat.

Het is ook een actueel thema. Sinds de openstelling van de Europese grenzen wordt er voortdurend gediscussieerd over de vraag welke werknemers wel en niet welkom zijn. En deze week nog tikte Den Haag de West-Brabantse gemeenten op de vingers omdat ze niet genoeg zouden letten op de huisvesting van de Moelanders in deze regio.

Geen politieke uitspraken
De voorstelling doet geen concrete politieke uitspraken. Afgewisseld door dansscènes komen er mensen voorbij die hun verhalen vertellen: Polen, huisbazen, kwekers, bemiddelaars, politici.  Actrice Mieke Bastiaansen: "Als je naar die verhalen luistert, klinken ze allemaal logisch. Iedereen lijkt gelijk te hebben, ook al spreken de verhalen elkaar tegen".

Wat Peter Dictus betreft, is het al een goede zaak dat de verhalen gehoord worden. "Zundert heeft een heel hoog aandeel Oost-Europese werknemers. De ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat je niet zo maar 12 procent van de bevolking kan negeren. We zullen elkaar moeten leren kennen".

Burgemeester
Dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, weet hij ook wel.Misschien dat hij daarom wel aan het eind een wanhopige vrouwelijke burgemeester opvoert die de weg kwijt is geraakt in het debat. Ze heeft geen naam maar doet op een of andere manier wel heel erg denken aan de burgemeester van Zundert.
'Moeland' gaat vrijdag in première.