Mariaklok voor Notre Dame door Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten gegoten

ASTEN - De Mariaklok voor de Notre Dame in Parijs is na een urenlange vertraging gegoten door Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten. Vrijdag zou het bedrijf de nieuwe klok van 6500 kilo voor de kathedraal maken, maar het gietproces werd lang uitgesteld.
Vanaf drie uur 's middags zou de klok gegoten worden. Op het moment dat het zou gaan beginnen, ging de afzuiging niet aan. Om tien over zes klonk gejuich. Een vervangende ventilator werd uit een varkensstal gehaald. Het gietproces kon in gang worden gezet. Het proces was om halfzeven afgerond.

De Notre Dame krijgt vanwege het 850-jarig jubileum negen nieuwe klokken. Voor de belangrijkste en grootste klok kwam de kerk uit bij Eijsbouts in Asten. Bisschoppen uit Frankrijk, België en Nederland zijn bij de gieting zijn. De klok wordt na het gieten gezegend.

Vervoer
De nieuwe klok gaat eind dit jaar op vervoer naar Parijs en krijgt daar een plek in de zuidtoren van de Notre Dame. Met Palmpasen (de zondag vóór Pasen) zal hij voor het eerst officieel in gebruik worden.