Zes van Breda dinsdag weer voor de rechter voor moord op 'Oma Mok'
Herziening van de zaak is gevraagd door Diederik Aben, advocaat-generaal bij de raad. Volgens Aben bestaat er een zeer reële kans dat de rechter destijds, halverwege de jaren '90, geen veroordeling had uitgesproken als hij de feiten had gekend die na hernieuwd onderzoek boven water zijn gekomen.
Moord op Oma MokHet lichaam van Oma Mok werd op 4 juli 1993 gevonden in het Chinese restaurant Peacock in Breda, waarvan haar zoon eigenaar was. De 56-jarige vrouw was zwaar mishandeld en gewurgd. Het politieonderzoek belandde liep vast, totdat acht maanden later een tip in de richting van drie mannen en drie vrouwen wees - de latere Zes van Breda.
De politie arresteerde het zestal. Tijdens verhoren legden de drie vrouwelijke verdachten bekentenissen af; twee van hen herhaalden deze later bij de rechter. De bekentenissen vormden de belangrijkste basis voor de veroordeling. De mannen hebben altijd ontkend.
De rechter legde de mannen 10 jaar cel op, de vrouwen kregen wegens medeplichtigheid straffen tot 2 jaar. Allen zaten hun straf uit.
Mogelijk rechterlijke dwalingenEen van de mannen stapte jaren later naar rechtspsycholoog Peter van Koppen, die met zijn project Gerede Twijfel mogelijke rechterlijke dwalingen wetenschappelijk onderzoekt. De bevindingen van Van Koppen leidden uiteindelijk tot nieuw onderzoek, met enkele verrassende uitkomsten.
De bekentenissen kunnen volgens advocaat-generaal Aben niet kloppen, er is niets dat de beweringen van de vrouwen van destijds ondersteunt. Verklaringen van twee getuigen die tijdens de bewuste nacht in een bushokje hebben gezeten, zijn in het eerdere politieonderzoek ten onrechte buiten het dossier gehouden.
Die verklaringen staan haaks op wat de vrouwelijke verdachten hebben beweerd en ondergraven hun bekentenissen. Twee in het restaurant gevonden bloedsporen blijken afkomstig van een en dezelfde, Aziatische man. Het bloed kan onmogelijk van de verdachten afkomstig zijn.
Poging tot rehabilitatieDe advocaten van de zes, Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie, hopen dat het herzieningsproces zal uitmonden in eerherstel van de zes. Dinsdag gaat het om een regiezitting, waarin het hof inventariseert wat er nog aan onderzoek moet gebeuren voordat het eigenlijke proces kan beginnen. Dat zal naar verwachting volgend jaar plaatsvinden.