Video

Eindhovense cardioloog leidt onderzoek naar gebruik kleinste hartmonitor ooit

6 oktober 2013 om 08:25 • Aangepast 22 november 2020 om 03:11
nl
Bij dertig hartpatiënten over de hele wereld wordt binnenkort de kleinste draadloze hartmonitor ooit geïmplanteerd. Cardioloog Lukas Dekker van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis leidt het onderzoek naar de ervaringen met de monitor.
Profielfoto van
Geschreven door

Het apparaat is tachtig procent kleiner dan bestaande exemplaren. Hierdoor neemt de implantatie van de hartmonitor nog maar enkele minuten in beslag.
De nieuwste hartmonitor heeft een formaat van 1,2 kubieke centimeter. Voor de implantatie is een snee van enkele millimeters nodig. Het apparaatje wordt onder de huid geplaatst, maar is zo klein dat het niet opvalt. Patiënten met een geïmplanteerde hartmonitor kunnen gewoon doorgaan met hun dagelijkse activiteiten, zo meldt het Catharina Ziekenhuis.
Patiënten met hartritmestoornissenVolgens de Eindhovense cardioloog wordt de hartmonitor geplaatst bij patiënten die vaker door onverklaarbare redenen flauwvallen en bij patiënten met bepaalde vormen van hartritmestoornissen.
Om de oorzaak van herhaaldelijk flauwvallen en hartritmestoornissen te bepalen, moet het hart van de patiënt over een langere periode worden gemonitord. "Voor patiënten is langdurige monitoring van het hartritme van cruciaal belang omdat we op die manier adequaat en nauwkeurig problemen kunnen vaststellen", zegt de cardioloog
Voordelen"Bovendien is deze methode meer doeltreffend en goedkoper dan de traditionele onderzoeken die in het ziekenhuis plaatsvinden." Patiënten kunnen de registraties van hun hartritme eenvoudig naar het ziekenhuis versturen via een draadloos zendertje in huis.
Vijf ziekenhuizen in Nederland plaatsen de komende dagen de nieuwe hartmonitor bij in totaal 25 patiënten.
[YouTube:body:http://youtu.be/aKJkyttF3iA]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.