Hoogleraar metaalconstructies: ‘Metaalmoeheid is te voorkomen bij hijskranen’

7 oktober 2013 om 17:26
nl
De hijskraan die maandagmiddag boven station Eindhoven afbrak en voor problemen voor treinreizigers zorgde, zou volgens de eigenaar mogelijk door metaalmoeheid komen. “Metaalmoeheid bij hijskranen kan voorkomen worden", aldus Bert Snijder, hoogleraar staalconstructies aan de faculteit Bouwkunde van de TU/e.
Geschreven door

"In principe is metaalmoeheid, ook wel vermoeiing genoemd, niks ongewoons, het kan bij alle soorten staal voorkomen. Maar", zo zegt hij, "in het geval van een hijskraan kan het wel voorkomen worden als je de constructie op de juiste manier ontwerpt en op de juiste manier opbouwt."
Piepkleine scheurtjesSnijder legt uit dat metaalmoeheid kan ontstaan wanneer een constructie onder wisselende belasting microscheurtjes krijgt. "Deze microscheurtjes zijn met het blote oog niet te zien. Ze zijn ongeveer een tiende van een millimeter groot", vertelt de hoogleraar. "En blijf je de kraan dan belasten, dan ontstaan er steeds grotere scheuren tot bezwijken optreedt", gaat hij verder.
Volgens de eigenaar van de hijskraan, kraanverhuurbedrijf Van Riel, is het gevaarte in Eindhoven twee weken geleden nog gecontroleerd en goedgekeurd. "Het zou kunnen zijn", zegt Snijder, "dat er een scheurtje over het oog is gezien doordat dit dichtgedrukt is geweest. Maar dat is natuurlijk speculeren en gissen."
Breuken door moeheid herkennenHet is dan ook nog niet precies duidelijk of er sprake is van vermoeiing of van een constructiefout. Snijder zegt dat er een paar punten zijn om te controleren of er sprake is van metaalmoeheid. "Als de breuk wordt onderzocht en het breukvlak ziet er vlak uit en als je daarbij ringvorming ziet, dan duidt dat op vermoeiing", aldus de deskundige.
"Verder komt een breuk vanwege vermoeiing vaak voor op plekken die onder hoge spanning staan zoals bij lasverbindingen of daar waar bouten zitten."
Hijskraan legt treinverkeer lamMaandagmiddag begaf de arm van een hijskraan het bij het treinstation van Eindhoven. De arm kwam op de bovenleiding terecht. Er wordt bij het station van Eindhoven gebouwd aan een nieuwe reizigerspassage. Het ongeluk gebeurde vrijwel boven de bouwput.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.