Video

Voorrondes Vocalisten Concours: jezelf bewijzen met twaalf minuten zingen

17 september 2012 om 22:06
nl
Ze zitten naast elkaar op een bankje en kijken stil voor zich uit. De linkse neemt een slok uit een flesje water. Voor wie niet op kleding let, zou het een scene in de wachtkamer van een tandarts kunnen zijn. Maar wie naar de tandarts gaat, trekt niet zo'n mooie jurk aan.
Geschreven door

In de kleedkamer van De Toonzaal in Den Bosch zitten twee zangeressen naast elkaar. Ze wachten tot ze aan de beurt zijn bij de voorrondes van het Internationaal Vocalisten Concours, een competitie voor klassieke zangers. Wie aan de beurt is mag drie zelfgekozen nummers zingen, in maximaal twaalf minuten.
Iets bijzonders op je CVIn drie dagen werkt de jury zo ongeveer 70 zangers en zangeressen af. Op woensdagavond krijgen ze te horen of ze door zijn. Wie dat verlossende woord te horen krijgt, mag deelnemen aan het concours zelf dat vrijdagavond begint. Tientallen zangers vechten dan in tien dagen om een tiental prijzen. En om de eer: een IVC-winnaar heeft iets bijzonders bij te schrijven op zijn CV.
Om kwart voor twaalf stapt Julia Westendorp op het podium. De sopraan woont nu in Amsterdam maar komt oorspronkelijk uit Helmond. Ze studeerde op het conservatorium in Tilburg en later nog eens in Den Haag. "Dit soort competities hoort erbij", zegt ze. "Het is een goede manier om naam te krijgen".
Lenneke Zangeres Lenneke Ruiten zit nu in de jury. Maar tien jaar geleden was ze aan van de deelnemers. Een van de betere blijkbaar want Lenneke ging met vijf prijzen naar huis. "De eerste prijs, de persprijs, de prijs van de jeugdjury..." en op de rest kan ze zo snel niet komen.
"Het moeilijkste als je wint is je in te houden", zegt ze nu. "Er komen veel mensen op je af met allerlei voorstellen en ideeën. Maar niet elke rol is geschikt voor een beginnende zanger. daar moet je weloverwogen mee omgaan". Julia is inmiddels weer terug in de kleedkamer. Heeft ze een idee of ze het gehaald heeft? "Daar doe ik geen uitspraken over", lacht ze. "Dat laat ik over aan de jury".


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.