Zedenzaak Frank R. heet voortaan zaak 'Saturnus'

10 oktober 2013 om 12:07 • Aangepast 22 november 2020 om 03:10
nl
De zedenzaak rond Frank R. uit Cuijk wordt voortaan 'Saturnus' genoemd. Dit heeft een woordvoerder van justitie in Groningen vrijdagochtend bevestigd. Eerder kreeg de zedenzaak de naam 'Ellikom'. Hier was burgemeester Lode Ceyssens van de Belgische gemeente Meeuwen-Gruitrode, waartoe deelgemeente Ellikom behoort, niet blij mee.
Profielfoto van
Geschreven door

Donderdag stuurde de Belgische burgemeester al een tweet de wereld in over de verandering van de naam in deze zaak. 'Saturnus lijkt mij ver genoeg weg', liet hij hierin weten.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de woordvoerder van justitie heeft de verandering van de naam inderdaad te maken met het bezwaar dat de Belgische gemeente tegen de naam 'Ellikom' had. "We hebben contact gehad met de burgemeester en we hebben onze excuses aangeboden", geeft ze aan. Het was volgens haar een kleine moeite om de naam van het onderzoek te veranderen.
Verder laat justitie weten de keuze voor de naam Ellikom 'ten zeerste te betreuren'. Dit juist omdat ook Belgische meisjes tot de slachtoffers in deze zaak behoren.
CodenamenGrotere strafrechtelijke onderzoeken in Nederland krijgen een naam. Deze namen worden volgens justitie willekeurig gekozen. Ze hebben dus niks te maken met de inhoud van de zaak. In Noord-Nederland waren de categorieën rivieren, dieren en muziekinstrumenten uitgeput.
De Belgische plaatsnamen waren aan de beurt. Justitie in Noord-Nederland heeft inmiddels besloten in de toekomst helemaal geen Belgische plaatsnamen meer te gebruiken als codenaam.
Lees meer over Frank R. in ons dossier over deze zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.