Video

Woningcorporatie Laurentius in Breda aan rand van afgrond

2 oktober 2012 om 20:34
nl
De Bredase woningbouwvereniging Laurentius staat op de rand van de financiële afgrond. Er dreigt een tekort van 118 miljoen euro aan het eind van dit jaar. Dat is bekend gemaakt tijdens een kort geding dat twee geschorste directeuren tegen Laurentius hebben aangespannen.
Geschreven door

Dit is bekendgemaakt tijdens een kort geding dat twee geschorste directeuren tegen Laurentius hebben aangespannen. De rechter doet volgende week uitspraak in het kort geding van de twee directeuren.
StropVolgens de advocaat van Laurentius kan de woningcorporatie deze week de rekeningen niet meer kan betalen. "De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft een strop om de nek van Laurentius gelegd."
De BNG eist dat Laurentius binnen drie maanden een schuld van 91 miljoen euro aflost. Die schuld is ontstaan door het project Stadionkwartier in Eindhoven. Het geld heeft de woningcorporatie niet. Laurentius stevent af op een surseance van betaling. "Dat is een realistisch scenario", aldus de advocaat.
HuurdersVoor de huurders hebben de financiële problemen van Laurentius nog geen gevolgen. In Nederland is er nog nooit een woningstichting failliet gegaan. "Dat is nog nooit voorgekomen, dus ik ga er niet vanuit dat ze van Laurentius een proefpersoon maken", zei interim directeur Karin Rosielle na de zitting. De woningcoörporaties staan namelijk borg voor elkaar.
Directeur Walter Vermeulen van woningcorporatie Laurentius in Breda wordt ook verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte. Een justitiewoordvoerster heeft dat woensdag gezegd. Tot dusver heeft justitie alleen de verdenkingen oplichting en witwassen genoemd.
Directeur in mei aangehoudenDe directeur van Laurentius werd in mei gearresteerd en zat enkele weken in de cel. Justitie denkt dat de corporatie voor miljoenen is benadeeld vanwege de fraude door de directeur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.