Zeearend ‘Koning van de Biesbosch’ is weer vrijgelaten

16 oktober 2013 om 12:55
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Vrijgelaten, volgt de camera de zeearend in haar eerste vluegelslagen. (Foto: Rein van Haaren)
Omroep Brabant
De mand in het busje waarmee de zeearend werd vervoerd. (Foto: Pieter Breemer)
Omroep Brabant
Medewerkers van het vogelrevalidatiecentrum, bereiden het vrijlaten voor. (Foto: Pieter Breemer)
Omroep Brabant
Hoog in de lucht, aan de horizon, vliegt de zeearend de vrijheid tegemoet. (Foto: Pieter Breemer)
1/7 Zeearend weer losgelaten in de Biesbosch
De zeearend die begin oktober meer dood dan levend werd binnengebracht bij het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert is donderdag vrijgelaten aan de rand van de Biesbosch. "Ik ben dolgelukkig!", aldus Diwi Nieboer van Vogelrevalidatiecentrum Zundert.
Geschreven door

Het herstel van de vogel ging zo hard dat Diwi Nieboer van het Vogelrevalidatiecentrum besloot de zeearend terug te brengen naar de Biesbosch. Volgens Nieboer was het dier, waarvan ze niet weten of het een mannetje of vrouwtje is, de laatste dagen amper te houden. "Hij stond op springen om te gaan vliegen", vertelt Nieboer.
'Niet verwacht'"Toen het dier hier binnengebracht werd, had ik niet verwacht dat de zeearend nog de lucht in zou gaan", vertelt Nieboer op de gelukzalige dag dat de vogel zijn vrijheid terugkreeg. "Ik ben dolgelukkig hoe het allemaal gelopen is. Hier doe je het allemaal voor."
Donderdag zou er een laatste test gedaan worden om te kijken of de zeearend echt wilde vliegen, maar de roofvogel was zo gestresst dat van deze test is afgezien.
Gifvrij Vorige week werd al bekend dat er in het bloed van de enorme roofvogel geen gif meer zat. De medewerkers van het vogelrevalidatiecentrum konden bij binnenbrengen van de zeearend zien dat het vergifitigd was omdat zijn klauwen helemaal verkrampt waren. Die werden gespalkt.
Ook werd de zeearend geringd. Op deze manier kan het dier gevolgd worden. Het is aan boswachter Thomas van der Es om de zeearend in de gaten te houden in het gebied. "De Biesbosch is op dit moment de meest ideale plek voor zeearenden. Er komen er steeds meer bij", aldus Van der Es.

Wachten op privacy instellingen...