Video

Glossy QUIET 500 geeft armoede in Tilburg een gezicht

16 oktober 2013 om 20:13 • Aangepast 22 november 2020 om 03:08
nl
Op de Dag van de Armoede is in Tilburg de QUIET 500 verschenen, een tijdschrift met verhalen over Tilburgers die in armoede leven. Een aantal bladenmakers heeft op initiatief van de Tilburgse schrijver Anton Dautzenberg besloten aandacht te schenken aan de arme kant van Nederland.
Profielfoto van
Geschreven door

Het blad is een parodie op de QUOTE 500 waarin de 500 rijkste Nederlanders staan.
Voor iedereen in de QUOTE 500De QUIET 500 zal op de mat vallen van iedereen die in de QUOTE 500 staat. Ook alle lokale, provinciale en landelijke bestuurders en volksvertegenwoordigers krijgen de QUIET 500 bezorgd. Jan Hamming is een van die bestuurders. Tegenwoordig burgemeester in Heusden maar ook de man die zich als wethouder in Tilburg jarenlang intensief heeft bezig gehouden met armoede en de bestrijding daarvan.
Hamming: "Ik denk dat dit blad op elke tafel van elke lokaal bestuurder zou moeten liggen. Lokale bestuurders die het armoedebeleid maken, moeten de verhalen kennen achter de cijfers."
WethouderBurgemeester Hamming stond in zijn tijd als wethouder bekend als armoedewethouder. Hij ging vaak langs bij arme gezinnen en bij instellingen die zich met armoede bezig hielden. "Het geeft heel veel inzicht als je met mensen spreekt die in dit soort situaties terechtkomen. Ik heb in 2011 zo een 200 gezinnen gesproken die in die situatie zitten. Je ziet dan die mensen er niet voor hebben gekozen. Door gebeurtenissen zijn ze erin gerold en er nog niet uit gekomen. Dus die verhalen over uitvreters en steuntrekkers zijn niet aan de orde."
Hamming: "Schaamte was altijd groot. Maar je merkt wel dat door dit soort acties mensen erover durven praten. Mensen moeten op een gegeven moment ook wel omdat ze er zelf anders ook echt niet uit komen."
'In dorpen meer burenhulp'"Je ziet ook in de gemeente Heusden dat er ruim 120 gezinnen die gebruik maken de Voedselbank, dus dat is enorm. In die zin denk ik ook dat we niet moeten onderschatten wat er buiten de grote stad voor problemen zijn. Ik denk dat het vergelijkbaar is. Wel is er in gemeenten meer gemeenschapszin en burenhulp. Aan de andere kant is er weer meer schaamte dan in de steden."
Vrijdagavond maakte Quiet 500 via Twitter bekend dat de eerste rijke heeft aangeboden om een arme te adopteren. De naam van de gulle gever is niet bekend gemaakt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.