Video

Justitie wil dat Benno Larue half jaar terug naar de cel moet

17 oktober 2013 om 11:38 • Aangepast 22 november 2020 om 03:08
nl
Justitie wil dat de veroordeelde Bossche zwemleraar Benno Larue voor een half jaar terug naar de cel gaat. Dit heeft de officier van justitie vrijdagavond gevraagd aan de rechtbank in Den Bosch. De rechtbank behandelde vrijdag het verzoek van justitie om Benno Larue opnieuw achter de tralies te krijgen.
Profielfoto van
Geschreven door

Eerder dreigde de officier de volledige, resterende twee jaar van zijn straf te vragen. Dit deed ze echter niet om behandeling van Larue ook in het vervolg nog mogelijk te maken. Had justitie de volle twee jaar geëist dan zou hij daarna een vrij man zijn. Nu kunnen ze na een half jaar celstraf nog anderhalf jaar toezicht op hem houden.
'Twee jaar absurd hoge eis'Vrijdagochtend voor de zitting noemde de advocaat van Larue, Pieter van der Kruijs, de twee jaar al een absurd hoge eis. Hij gaf aan dat deze eis van twee jaar in de voorlopige vordering van het Openbaar Ministerie stond.
Justitie heeft uiteindelijk dus een half jaar cel voor Larue gevraagd. Dit omdat de 63-jarige Bosschenaar diverse afspraken die bij zijn voorwaardelijke vrijlating horen, heeft overtreden. Zo zegt de officier van justitie dat hij de huisregels in zijn tijdelijke huisvesting heeft geschonden, dat hij naar Aken wilde verhuizen,dat hij onvoldoende heeft meegwerkt aan een intake voor een opname tot behandeling en dat hij geen openheid geeft over het zoeken naar werk. Zo zou hij in gesprek zijn geweest met een vervoersbedrijf om daar als chauffeur te geen werken. Hier zou hij weer in contact kunnen komen met kinderen, terwijl hem dat is verboden.
Larue wil reïntegreren in het buitenlandVrijdagmiddag betoogde de advocaat van Larue voor de rechter in Den Bosch waarom hij de verwachte eis te hoog vindt. Hij stelde onder meer dat zijn cliënt volgens hem nooit in vrijheid is gesteld. Benno Larue was vrijdag zelf in de rechtbank aanwezig bij de behandeling van zijn zaak. Hij voerde ook zelf het woord.
Zo gaf hij aan mede door de vele aandacht in de media niet echt terug te kunnen keren in de samenleving. "Als ik op proefverlof mag of als ik een woning heb, staat dat de volgende dag overal in de media", aldus een emotionele Larue. Ook zei hij het liefst te willen reïntegreren in het buitenland.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

Larue miste telefoontje reclasseringOok het incident met de enkelband kwam vrijdagmiddag in de rechtbank uitgebreid aan bod. Volgens justitie zou de zwemleraar uren van de radar zijn geweest omdat de batterij van zijn enkelband leeg was. Dit is een van de redenen waarom hij onlangs opnieuw werd opgepakt. Larue gaf aan dat hij op dat moment in Aken was. Vervolgens is hij op de motor naar Venray gegaan waar hij verbleef. Daardoor miste hij het telefoontje van de reclassering. Volgens justitie zijn er overigens geen signalen dat Larue het gebiedsverbod heeft overtreden.
Op 3 oktober werd Benno Larue weer opgepakt, omdat hij volgens het OM een aantal bijzondere voorwaarden bij had overtreden na zijn voorwaardelijke vrijlating. Larue kwam in juni vrij na vier jaar celstraf voor het misbruiken van tientallen zwakbegaafde meisjes.
De rechtbank in Den Bosch doet op 1 november uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.