Video

Café 'De Beer' in Eindhoven bestaat 100 jaar

15 oktober 2012 om 13:10
nl
Voor menig bewoner van Tongelre in Eindhoven is het een huiskamer: Café de Beer. Dit jaar, op 12 november, bestaat het 100 jaar. Drijvende kracht is Hennie van Hout. Zij staat al 42 jaar achter de toog. Dag in dag uit.
Geschreven door

De tijd lijkt er te hebben stilgestaan in café de Beer. Een donkerbruin plafond en persjes op de tafels zetten de toon. Eigenlijk heet het 'De Vredesduif', maar iedereen in Eindhoven kent het als Café De Beer.
Het is m'n levenSpil van het café is Hennie van Hout, ofwel Hennie de Beer. Zij is de kleindochter van Harry de Beer die het cafe 100 jaar geleden opende. Hennie staat al 42 jaar achter de bar. "Het is m'n leven", zegt ze. "Ik zou niets anders kunnen en willen."
Steun en toeverlaatHennie werkt 100 uur per week. Ze is de steun en toeverlaat voor haar klanten. Lief en leed wordt gedeeld. Hennie is maatschappelijk werkster, nieuwsverstrekker en raadgever ineen. "De laatste jaren is de sfeer wel wat aan het veranderen, de mensen zijn harder geworden", zegt ze.
BoekOp 12 november bestaat de kroeg precies een eeuw. Jan Willem van den Enden schreef er daarom een boek over. Hij portretteert daarin enkele tientallen stamgasten. Tijdens een groots feest, op 12 november, zal het boek gepresenteerd worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.