Video

Rampjaar voor Brabantse wijnboeren

31 oktober 2012 om 17:05
nl
Het is een rampjaar voor de Brabantse wijnboeren. De helft van de oogst is mislukt. Dat komt door de extreme kou, van begin dit jaar. Alle wijn zit sinds half oktober in het vat, dus de balans is nu opgemaakt. En dat was voor veel wijnboeren flink schrikken.
Geschreven door

"We hebben veel minder bloesem gehad, door de extreme kou", vertelt wijnboer Ron Langeveld van wijngaard Dassemus uit Chaam. "En daardoor hebben we de helft minder opbrengst dan normaal. Dit gebeurt misschien eens in de tien jaar, maar voor veel wijnboeren komt dit toch hard aan."
Weinig overhoudenIn heel Brabant zijn zo'n honderd wijnboeren. Vooral wijnbouwers die op kleine schaal druiven telen en wijn maken houden nu erg weinig over. "Ik kan de klap opvangen met voorraden van voorgaande jaren", zegt Langeveld in zijn wijnkelder. "Maar die grote vaten zitten nu halfvol en dat moet volgend jaar toch niet weer zo zijn. Anders wordt het voor mij ook moeilijk."
Het Gilde van Brabantse Wijnbouwers heeft dit voorjaar een herplantingsactie op touw gezet. Zo'n duizend nieuwe wijnstokken zijn toen gekocht. Voor dit jaar heeft dat weinig opgeleverd, want de planten zijn pas over een paar jaar vruchtrijp.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.