'Hip Ambacht' wint Brabantse erfgoedprijs

20 oktober 2013 om 01:04
Het project negen straatjes, oftewel Hip Ambacht in Breda, heeft de eerste Brabantse erfgoedprijs gewonnen. Het is een tweejaarlijkse prijs die zondagavond voor het eerst is uitgereikt tijdens de Dutch Design Week. Bij Hip Ambacht worden ambachtslieden samengebracht met kunstenaars en wetenschapers.
Geschreven door

Samen gaan die in leegstaande panden aan de slag om mensen weer richting de oude ambachten te trekken. Zo trokken ze op monumentendag meteen een kwart meer bezoekers dan normaal. Afgelopen maand kwamen er 30.000 bezoekers naar de monumentendag, onder wie ook veel jongeren. De prijs gaat niet alleen om de eer; het project krijgt ook 10.000 euro prijzengeld.
Champignons op koffiedrabDe organisatie bemiddelt onder anderen tussen kunstenaars, ambachtslieden, leegstaande panden, scholen en de gemeente Breda. "Als iemand een idee heeft om bijvoorbeeld op oude koffiedrab champignons te gaan kweken, dan kunnen wij uitzoeken waar dat kan of wie die persoon verder kan helpen", zegt Barbara Opdebeek van stichting cultuurbehoud Breda.
De prijs werd uitgereikt op de Dutch Design Week in Eindhoven. In totaal waren er drie genomineerden. De projecten die naast de prijs grepen zijn, het project Geluk op 13 in Tilburg en het Ketelhuis in Eindhoven.
GenomineerdenBij Geluk op 13 gaan scholieren van het ROC naar bewoners van huizen met nummer 13. Het multifunctionele Ketelhuis op het terrein van de GGzE in Eindhoven is een horecagelegenheid in een historisch pand. Het Ketelhuis wordt draaiende gehouden door patiënten van de GGzE.

Wachten op privacy instellingen...