Publiek mag meekijken bij Jeroen Bosch-onderzoek in Noordbrabants Museum
De onderzoekers gebruiken verschillende bijzondere camera's om de schilderijen te bestuderen. Door deze camera's kunnen ze de kleinste details op de werken goed bekijken. Ook wordt het mogelijk om door de verflaag heen te kijken naar de tekening waarmee de kunstenaar ooit het schilderij begon.
Niet van Jeroen zelfTot nu toe zijn voor het Research and Conservation project alleen schilderijen bekeken die zeker door Jeroen Bosch waren geschilderd, De drie panelen die in Den Bosch worden doorgelicht zijn zeker níet door Bosch geschilderd. Maar de onderzoekers vermoeden dat de schilderijen een nauwe relatie met Bosch hebben; dat vermoeden baseren ze vooral op de afbeelding en de stijl.
Zo'n relatie zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de panelen zijn geschilderd door iemand die eerder op het atelier van Jeroen Bosch heeft gewerkt.
De drie schilderijen die deze week worden onderzocht zijn 'De Aanbidding der Koningen' uit een privécollectie, de 'Verzoeking van Antonius' uit de collectie van Van Lanschot en de 'Ecco Homo' die door het Rijksmuseum is uitgeleend aan het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.
Goed contact Het Bosch Research and Conservation Project maakt deel uit van het Jeroen Boschjaar. De bedoeling is om álle schilderijen van Jeroen Bosch - en dus een aantal die niet van hem zijn - heel precies door te lichten. Door alle schilderijen op dezelfde manier te onderzoeken kan de informatie goed met elkaar vergeleken worden.
Door het onderzoek ontstaan bovendien goede banden tussen de musea die werken van Bosch in de collectie hebben en de organisatie van het Jeroen Boschjaar. En dát maakt het dan weer makkelijker om te vragen of de schilderijen straks geleend mogen worden voor de grote Jeroen Boschexpositie in 2016.
De onderzoekers gaan woensdag, donderdag en vrijdag aan de slag in het Noordbrabants Museum.