Video

'Schoolschutter' ROC De Leijgraaf Veghel 1999 onder arrestanten schietpartij Zijtaart

12 november 2012 om 17:51
nl
Ooit was hij de eerste 'schoolschutter' van Nederland. Met veertien kogels verwondde de toen 17-jarige Ali D. uit Veghel vijf mensen bij een schietpartij op ROC de Leijgraaf in 1999. Nu is de oudste zoon uit een Turks-Koerdische familie 30 en wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de fatale schietpartij zondag in Zijtaart.
Geschreven door

Dinsdag 7 december 1999. In het computerlokaal van het Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf aan de Muntelaar in Veghel liggen vijf mensen gewond op de grond. Een docent en vier leerlingen. Ze zijn neergeschoten door Ali, met het pistool van zijn vader Kerim.
Udenaar was doelwitEen van de slachtoffers is de 19-jarige Hassan uit Uden, hij was het doelwit. De Udenaar van Turkse afkomst had twee maanden eerder Ali's 15-jarige zusje Yeliz meegenomen naar Turkije. Ali's moeder Fatma vertelde tegen het NRC Handelsblad dat Hassan op school vervelend deed tegen Ali en zijn zusje. Yeliz zat destijds op het Fioretti College, een vmbo-school naast De Leijgraaf.
Ali werd opgepakt en kreeg vijf jaar cel. Ook zijn vader Kerim werd opgepakt. Hij zou Ali tot zijn daad hebben aangezet. Volgens Kerim heeft hij juist alleen geprobeerd om hem te weerhouden van zijn daad. De familie had een pistool in bezit voor het exportbedrijf van vader Kerim, zo zei hij destijds. Hij was naar eigen zeggen een beetje bang om 's avonds over straat te moeten. In 2000 legde de rechter vader Kerim 8,5 jaar onvoorwaardelijke cel op.
Eerwraak?Hoewel het toen om een familieconflict ging, kan er van eerwraak geen sprake zijn, meent een Turkse oud-hoogleraar. Tegen de Volkskrant zei oud-hoogleraar Özgen dat de Turkse eerwraakregels niet opgaan in het geval van de schietpartij bij De Leijgraaf. Volgens die regels dient het zuiveren van de familie-eer direct te gebeuren en niet na twee maanden. De naam van de familie zou ook al gezuiverd zijn omdat er in november een verloving tussen Yeliz en een andere jongen was gearrangeerd.
Ali meldde zich afgelopen zondagnacht na de schietpartij in Zijtaart bij ziekenhuis Bernhoven in Veghel omdat hij gewond was geraakt. Hij werd gearresteerd. Justitie zal opnieuw over zijn lot moeten beslissen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.