Danny Gubbels uit Breda om het leven gebracht door kogel uit kalasjnikov

ROTTERDAM - Danny Gubbels is om het leven gebracht door een kogel uit een kalasjnikov, een AK-47. Dat meldt de Officier van Justitie op de tweede dag van de rechtszaak rond de moord op de 12-jarige jongen uit Breda. Een AK-47 is een machinegeweer. Het gaat om zware munitie uit voormalig Joegoslavië.
Danny werd geraakt in zijn lever door een afgeketste kogel die in twee stukken was gebroken. Hij werd hevig bloedend naar het ziekenhuis gebracht en overleed ongeveer een uur na de schietpartij. Dat vertelde de officier van justitie op de zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Kogels
In totaal vond de politie na de schietpartij 48 projectielen (zoals kogels en stukken hagel) in de woonwagen. Naast twee kalasjnikovs is er ook met twee jachtgeweren geschoten. Op een 3D-animatie in de rechtszaal maakte justitie visueel duidelijk hoe de kogels en hagel de woonwagen hebben doorzeefd.

De jongen kwam op 14 juli in 2010 om het leven bij een schietpartij op het woonwagenkamp aan de Rijnauwenstraat waar hij woonde. Danny zat die 14e juli achter zijn laptop aan de keukentafel, samen met zijn moeder toen net na elf uur 's avonds zeker zeven mannen opdoken en het vuur openden. Ze schoten vanaf de voorzijde van het huis en de zijkant. Drie verdachten staan terecht. Ze zijn er woensdag niet bij uit vrees voor een aanslag.

De zaak is opgeschort tot woensdag 21 november.Dan komen de twee officieren van justie met hun aanklacht. Ze hebben al aangekondigd dat het voorlezen daarvan drie tot vier uur gaat duren. Er is opnieuw een audiovisuele presentatie bij. Half december volgen de pleidooien van de drie advocaten. De uitspraak staat gepland op 1 maart.

Omvallende schermen
Dinsdag vond de eerste dag van het proces plaats. Die verliep tumultueus. De verdachten, Allister W., Tyrone G. en Marcelino F., zouden met de dood zijn bedreigd en weigerden daarom herkenbaar in de zaal plaats te nemen.

Uiteindelijk werden er schermen geplaatst, maar die vielen om tijdens de behandeling van de zaak. Na een korte verklaring verlieten de drie met colberts over het hoofd de zaal. De verdachten zijn woensdag niet bij de rechtszaak aanwezig. De rechter had nog voorgesteld om een vermomming toe te passen.

Beelden van de schietpartij
Dinsdag werden in de rechtszaal beelden getoond die gemaakt zijn met een verborgen camera van de politie. Op de beelden was te zien hoe zeven daders de woonwagen, waarin Danny zich op dat moment bevond, beschoten. De jongen werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij later aan zijn verwondingen overleed. In het raam van de woonwagen zaten meer dan tien kogelgaten.

De zitting vondt plaats in de extra beveiligde rechtszaal van de rechtbank in Rotterdam en duurt zes dagen. De twee Engelse verdachten worden bijgestaan door een tolk. De derde verdachte is een Nederlander.

Vader en broer van het slachtoffer
Justitie doet al sinds 2009 onderzoek naar de vader van Danny. Zo kwam de politie ook bij de 29-jarige broer terecht. De vader van Danny en een andere broer moeten later nog voor de rechter verschijnen.